MAKARON PENNE ZE ŚWIEŻYMI BOROWIKAMI I CUKINIĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.06)
Sezon grzybowy już prawie się kończy warto więc wykorzystać ostatnie znalezione w lesie egzemplarze. Do tego dania możecie również wykorzystać grzyby suszone - będzie równie smaczne.
Do tego dania wykorzystałam makaron penne pełnoziarnisty, dużo zdrowszy od jasnego. Za dodatki posłużyły świeże borowiki, cukinia, starty parmezan i oliwa z oliwek. Prosto i smacznie!


SKŁADNIKI

200 g makaronu penne (rurki)

2 szt. prawdziwków (duże)

pół cukinii

pół szklanki sera parmezanu

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku świeżego

2 łyżki natki pietruszki (posiekanej)

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
241
12%
Bialko
7,5g
5%
Weglow...
24,7g
12,4%
Tluszcze
12,5g
20,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Borowiki dokładnie oczyść przy pomocy małego nożyka i wilgotnej ściereczki (nie wrzucaj świeżych grzybów do wody!). To niestety wymaga trochę uwagi i czasu ale warto go poświęcić żeby potem nie czuć zgrzytającego piasku w zębach ;)
  2. Cukinię pokrój w cienkie, wąskie paseczki a borowiki w plasterki.
  3. Makaron penne ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  4. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Wrzuć cukinię i duś przez 5 minut. 
  5. Dodaj borowiki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i duś przez 10 minut.
  6. Zdejmij z ognia i dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki
  7. Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami, wyłóż na talerze. Podawaj polane oliwą z oliwek i posypane startym parmezanem


Makaron penne ze świeżymi borowikami i cukinią Przepis

Makaron penne ze świeżymi borowikami i cukinią Przepis