MAKARON PENNE ZE ŚWIEŻYMI BOROWIKAMI I CUKINIĄ Makaron penne ze świeżymi borowikami i cukinią KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia włoska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.06)8 Kasia@MilionSmaków Sezon grzybowy już prawie się kończy warto więc wykorzystać ostatnie znalezione w lesie egzemplarze. Do tego dania możecie również wykorzystać grzyby suszone - będzie równie smaczne. Do tego dania wykorzystałam makaron penne pełnoziarnisty, dużo zdrowszy od jasnego. Za dodatki posłużyły świeże borowiki, cukinia, starty parmezan i oliwa z oliwek. Prosto i smacznie! SKŁADNIKI 200 g makaronu penne (rurki)2 szt. prawdziwków (duże)pół cukiniipół szklanki sera parmezanu4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masła1 ząbek czosnku świeżego2 łyżki natki pietruszki (posiekanej)sólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 241 12% Bialko 7,5g 5% Weglow... 24,7g 12,4% Tluszcze 12,5g 20,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 800 40% Bialko 25g 16,7% Weglow... 82,2g 41,1% Tluszcze 41,7g 69,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Borowiki dokładnie oczyść przy pomocy małego nożyka i wilgotnej ściereczki (nie wrzucaj świeżych grzybów do wody!). To niestety wymaga trochę uwagi i czasu ale warto go poświęcić żeby potem nie czuć zgrzytającego piasku w zębach ;) Cukinię pokrój w cienkie, wąskie paseczki a borowiki w plasterki. Makaron penne ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Wrzuć cukinię i duś przez 5 minut. Dodaj borowiki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i duś przez 10 minut. Zdejmij z ognia i dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki. Ugotowany makaron wymieszaj z warzywami, wyłóż na talerze. Podawaj polane oliwą z oliwek i posypane startym parmezanem.