MAKARON Z CUKINIĄ I POMIDORAMI Makaron z cukinią i pomidorami KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia włoska Kolacje Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 1.25)2 Beata@MilionSmaków Szybki i prosty sposób na pełnowartościowe danie z makaronem, najlepsze w sezonie letnim, kiedy nie mamy czasu lub ochoty na długotrwałe "stanie przy garach". SKŁADNIKI 1 cukinia2 szt. pomidorów300 g makaronu fusilli (świderki) pełnoziarnistego (lub kolorowego)300 g przecieru pomidorowego1 cebula1 łyżka oleju roślinnegosólpieprz czarny mielonyzioła prowansalskieser parmezan (opcjonalnie) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 103 5,1% Bialko 4,1g 2,7% Weglow... 20,2g 10,1% Tluszcze 1,2g 2% 100g Na porcję (zmień) kCal 460 23% Bialko 18,3g 12,2% Weglow... 90,1g 45% Tluszcze 5,4g 9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Cukinię pokroić w kostkę i posolić. Lekko podgotować na parze aby zmiękła.Makaron ugotować al dente.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać przecier pomidorowy.Po kilku minutach dodać pokrojone pomidory oraz miękką cukinię.Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.Połączyć z makaronem i posypać parmezanem.