MAKARON Z KIEŁBASKAMI PO NIEMIECKU Makaron z kiełbaskami po niemiecku KATEGORIE Obiady Kuchnia niemiecka CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.43)7 Michał@MilionSmaków Nietypowe danie z makaronu spaghetti i frankfurterek. Nitki makaronu przechodząc przez kiełbaski tworzą ciekawą kompozycję wizualną, a smaku dopełnia sos pomidorowy. Jeśli chcemy spróbować czegoś z kuchni niemieckiej to polecam właśnie coś tak nietypowego. SKŁADNIKI 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego5 szt. frankfurterek1 cebula1 pomidor (duży)1 koncentrat pomidorowy (standardowa mała puszka)bazylia świeża (do dekoracji)szczypta soliszczypta mielonego pieprzu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 167 8,4% Bialko 7,5g 5% Weglow... 23,8g 11,9% Tluszcze 5,4g 9% 100g Na porcję (zmień) kCal 611 30,6% Bialko 27,4g 18,3% Weglow... 87,2g 43,6% Tluszcze 19,8g 33% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Trzy frankfurterki pokroić w kawałki około pół centymetrowej długościBrać po 3 nitki makaronu i nawlekać na nie kawałki frankfurterek. Najlepiej 3 kawałki rozłożone w równych odległościach. To najtrudniejsza część przepisu, jeśli się nie uważa to makaron łatwo się łamie. Sam ten punkt może zająć do 15 minut, ale warto ;)Makaron wrzucić do wrzątku i ugotować zgodnie z przepisem. Nitki z nadzianymi kiełbaskami trzeba wkładać ostrożnie. Nie trzeba się przejmować jeśli garnek jest za mały i nie wchodzą całe. Makaron szybko zmięknie i wpadnie do garnkaPozostałe frankfurterki pokroić w plasterkiCebulę pokroić w półplastry i podsmażyć z kiełbaskami aż się przyrumieni (około 5 minut)Dodać koncentrat pomidorowy i pokrojonego w kostkę pomidoraDoprawić do smaku solą i pieprzemUgotowany makaron ostrożnie odcedzić i ułożyć na talerzu. Sos wlać na środek