MAKARON Z KIEŁBASKAMI PO NIEMIECKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.43)
Nietypowe danie z makaronu spaghetti i frankfurterek. Nitki makaronu przechodząc przez kiełbaski tworzą ciekawą kompozycję wizualną, a smaku dopełnia sos pomidorowy. Jeśli chcemy spróbować czegoś z kuchni niemieckiej to polecam właśnie coś tak nietypowego.


SKŁADNIKI

200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego

5 szt. frankfurterek

cebula

pomidor (duży)

koncentrat pomidorowy (standardowa mała puszka)

bazylia świeża (do dekoracji)

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
167
8,4%
Bialko
7,5g
5%
Weglow...
23,8g
11,9%
Tluszcze
5,4g
9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Trzy frankfurterki pokroić w kawałki około pół centymetrowej długości
  2. Brać po 3 nitki makaronu i nawlekać na nie kawałki frankfurterek. Najlepiej 3 kawałki rozłożone w równych odległościach. To najtrudniejsza część przepisu, jeśli się nie uważa to makaron łatwo się łamie. Sam ten punkt może zająć do 15 minut, ale warto ;)
  3. Makaron wrzucić do wrzątku i ugotować zgodnie z przepisem. Nitki z nadzianymi kiełbaskami trzeba wkładać ostrożnie. Nie trzeba się przejmować jeśli garnek jest za mały i nie wchodzą całe. Makaron szybko zmięknie i wpadnie do garnka
  4. Pozostałe frankfurterki pokroić w plasterki
  5. Cebulę pokroić w półplastry i podsmażyć z kiełbaskami aż się przyrumieni (około 5 minut)
  6. Dodać koncentrat pomidorowy i pokrojonego w kostkę pomidora
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem
  8. Ugotowany makaron ostrożnie odcedzić i ułożyć na talerzu. Sos wlać na środek


Makaron z kiełbaskami po niemiecku Przepis

Makaron z kiełbaskami po niemiecku Przepis

Makaron z kiełbaskami po niemiecku Przepis