MAKARON Z KURCZAKIEM TIKKA MASALA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4)
To danie wymyśliłam przygotowując wieczorem obiad do pracy - nie miałam czasu zrobić zakupów więc pozostało mi tylko połączyć to co znajdowało się w lodówce i kuchennych szafkach. Wyszło ciekawe połączenie włosko-indyjskie z sosem Tikka Masala w roli głównej.


SKŁADNIKI

120 g makaronu farfalle (kokardki) (lub kółeczka)

250 g piersi z kurczaka

175 g sosu Tikka Masala

pół czerwonej papryki

cebula

2 łyżki słodkiego sosu chili

2 łyżki śmietany 12%

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki natki pietruszki

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
177
8,8%
Bialko
6,8g
4,5%
Weglow...
19g
9,5%
Tluszcze
8,1g
13,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 
  2. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w dość dużą kostkę. 
  3. Na dużej patelni roztop olej kokosowy.
  4. Wrzuć kawałki kurczaka i smaż przez chwilę aż stracą swój surowy wygląd. 
  5. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekaną cebulę. Smaż przez kilka minut. 
  6. Dodaj sos Tikka Masala, słodki sos chilli i śmietanę. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę - aż kurczak i papryka zmiękną. 
  7. Na talerze wyłóż makaron, polej sosem i posyp drobno posiekaną natką pietruszki


Makaron z kurczakiem Tikka Masala Przepis

Makaron z kurczakiem Tikka Masala Przepis

DODAJ KOMENTARZ