MAKARON Z KURCZAKIEM TIKKA MASALA Makaron z kurczakiem Tikka Masala KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia azjatycka Kuchnia indyjska CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.14)68 Kasia@MilionSmaków To danie wymyśliłam przygotowując wieczorem obiad do pracy - nie miałam czasu zrobić zakupów więc pozostało mi tylko połączyć to co znajdowało się w lodówce i kuchennych szafkach. Wyszło ciekawe połączenie włosko-indyjskie z sosem Tikka Masala w roli głównej. SKŁADNIKI 120 g makaronu farfalle (kokardki) (lub kółeczka)250 g piersi z kurczaka175 g sosu Tikka Masalapół czerwonej papryki1 cebula2 łyżki słodkiego sosu chili2 łyżki śmietany 12%1 łyżka oleju kokosowego2 łyżki natki pietruszki Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 177 8,8% Bialko 6,8g 4,5% Weglow... 19g 9,5% Tluszcze 8,1g 13,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 790 39,5% Bialko 30,3g 20,2% Weglow... 85g 42,5% Tluszcze 36g 60% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w dość dużą kostkę. Na dużej patelni roztop olej kokosowy.Wrzuć kawałki kurczaka i smaż przez chwilę aż stracą swój surowy wygląd. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekaną cebulę. Smaż przez kilka minut. Dodaj sos Tikka Masala, słodki sos chilli i śmietanę. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę - aż kurczak i papryka zmiękną. Na talerze wyłóż makaron, polej sosem i posyp drobno posiekaną natką pietruszki.