MAKARON Z OLIWĄ, POMIDORAMI I PARMEZANEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.24)
Prosty, wakacyjny przepis na szybki obiad, który pokazuje, że czasem wystarczy zaledwie kilka składników, by zjeść coś naprawdę smacznego.
Pomidory podgrzane na oliwie dodane do makaronu i posypane parmezanem dają świetną kompozycję ;)


SKŁADNIKI

2 szklanki makaronu penne (rurki)

6 łyżek oliwy z oliwek

4 łyżki sera parmezanu

3 szt. pomidorów

pół łyżeczki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
204
10,2%
Bialko
5,1g
3,4%
Weglow...
16,6g
8,3%
Tluszcze
13g
21,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu
  2. Rozgrzej oliwę na patelni
  3. Wrzuć pokrojone w ćwiarki pomidory
  4. Smaż aż pomidory zrobią się miękkie i wypuszczą wyraźnie wodę
  5. Dodaj sól
  6. Przełóż makaron do talerzy i polej sosem
  7. Posyp startym parmezanem


Makaron z oliwą, pomidorami i parmezanem Przepis

Makaron z oliwą, pomidorami i parmezanem Przepis

Makaron z oliwą, pomidorami i parmezanem Przepis