MAKARON Z PASSATĄ POMIDOROWĄ Makaron z passatą pomidorową KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia włoska Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.8)390 Kasia@MilionSmaków To danie ma w sobie śródziemnomorski klimat - minimum składników, prostota i pyszny smak. Klasyczne włoskie połączenie składników: makaron, pomidorowa passata, cebula, czosnek, oliwa i parmezan. Niezawodne na lato kiedy nie mamy ochoty długo stać w kuchni. SKŁADNIKI 250 g makaronu rigatoni (grube rurki) (ewentualnie penne)250 g przecieru pomidorowego (lub gotowej passaty)pół cebuli2 ząbki czosnku świeżegopół szklanki sera parmezanu (opcjonalnie)oliwa z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 199 10% Bialko 8,5g 5,7% Weglow... 34,8g 17,4% Tluszcze 2,6g 4,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 620 31% Bialko 26,4g 17,6% Weglow... 108,1g 54,1% Tluszcze 8g 13,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Makaron rigatoni ugotuj na sposób al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i zeszklij. Dodaj pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i podsmażaj przez minutę. Wlej passatę pomidorową i smaż aż sos nieco się zredukuje. Dopraw pieprzem. Na koniec wymieszaj sos z makaronem. Danie podawaj polane oliwą z oliwek i posypane startym parmezanem.