MAKARON Z PASSATĄ POMIDOROWĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.8)
To danie ma w sobie śródziemnomorski klimat - minimum składników, prostota i pyszny smak. Klasyczne włoskie połączenie składników: makaron, pomidorowa passata, cebula, czosnek, oliwa i parmezan. Niezawodne na lato kiedy nie mamy ochoty długo stać w kuchni.


SKŁADNIKI

250 g makaronu rigatoni (grube rurki) (ewentualnie penne)

250 g przecieru pomidorowego (lub gotowej passaty)

pół cebuli

2 ząbki czosnku świeżego

pół szklanki sera parmezanu (opcjonalnie)

oliwa z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
199
10%
Bialko
8,5g
5,7%
Weglow...
34,8g
17,4%
Tluszcze
2,6g
4,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron rigatoni ugotuj na sposób al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i zeszklij.
  3. Dodaj pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i podsmażaj przez minutę.
  4. Wlej passatę pomidorową i smaż aż sos nieco się zredukuje. Dopraw pieprzem.
  5. Na koniec wymieszaj sos z makaronem.
  6. Danie podawaj polane oliwą z oliwek i posypane startym parmezanem.


Makaron z passatą pomidorową Przepis