MAKARON Z PESTO PIETRUSZKOWYM
KATEGORIE
Obiady
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Doskonały przepis na szybki lunch czy obiad. Bo co może być prostszego i szybszego niż połączenie dwóch składników? No chyba, że pesto zrobicie sami, wtedy pracy jest nieco więcej, ale czas pozostaje ten sam. Na obiad czekamy tylko tyle ile gotuje się makaron ;)


SKŁADNIKI

150 g makaronu penne (rurki) pełnoziarnistego

1 łyżka oliwy z oliwek

3 łyżki sera parmezanu

Sos

30 ml oliwy z oliwek

pół opakowania natki pietruszki

1 łyżka migdałów

pół łyżki soku z cytryny

¼ ząbki czosnku świeżego

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

¼ łyżeczki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
422
21,1%
Bialko
13,8g
9,2%
Weglow...
43,7g
21,8%
Tluszcze
23,1g
38,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj makaron według opisu na opakowaniu
  2. Przygotuj wszystkie składniki pesto i przygotuj je według naszego przepisu
  3. Odcedź makaron i skrop go oliwą żeby się nie kleił i wymieszaj go z pesto
  4. Posyp startym parmezanem tuż przed podaniem


Makaron z pesto pietruszkowym Przepis