MAKARON Z SOSEM GRZYBOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4)
Szybki przepis na lunch czy obiad w biegu? Ten jest idealny o ile macie już wcześniej przygotowany wyśmienity śmietanowy sos-grzybowy.
Jeśli nie, to całe danie zajmie wam godzinę, ale smak z pewnością wynagrodzi poniesiony trud.
To proste danie, które powstało z połączenia naszego sosu grzybowego do mięs z potrzebą zrobienia czegoś... bez mięsa ;)


SKŁADNIKI

2 szklanki makaronu fusilli (świderki)

4 łyżki sera parmezanu

4 łyżki natki pietruszki

Sos

75 g pieczarek

2 łyżki śmietany 12%

pół cebuli

1 łyżka brandy

1 łyżka oliwy truflowej

8 g suszonych grzybów leśnych (suszonych)

PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj makaron według opisu na opakowaniu (około 10 minut gotowania)
  2. Przygotuj sos według naszego przepisu
  3. Zetrzyj parmezan na tarce o bardzo drobnych oczkach
  4. Posiekaj drobno pietruszkę
  5. Przelej makaron zimną wodą, żeby się nie sklejał
  6. Polej go sosem grzybowym, posyp parmezanem i pietruszką
  7. Najlepiej smakuje podany od razu, kiedy sos jeszcze paruje


Makaron z sosem grzybowym Przepis

Makaron z sosem grzybowym Przepis