MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, KAPARAMI, PAPRYKĄ I WSTĄŻKAMI MARCHEWKI


KATEGORIE
Obiady
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Prosty przepis na pyszny makaron. Podstawą jej sos pomidorowy, do którego dodajemy słono-kwaśne kapary, słodką paprykę i marchewkę pociętą w wstążki.
Warzywa zostają lekko twarde i chrupiące a przez to danie jest świeże i delikatne. W sam raz na sezon letni gdy mamy świeże papryki i marchewki, ale można też zrobić je jesienią lub zimą. Będzie niestety mniej słodsze.


SKŁADNIKI

1 łyżka oliwy z oliwek

pół cebuli

1 ząbek czosnku świeżego

1 szklanka przecieru pomidorowego

marchewka

pół czerwonej papryki

150 g makaronu penne (rurki)


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
132
6,6%
Bialko
3,9g
2,6%
Weglow...
22,4g
11,2%
Tluszcze
2,9g
4,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej na patelni oliwę.
  2. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmażaj przez 3 minuty.
  3. Dorzuć pokrojony w plasterki czosnek i smaż jeszcze minutę.
  4. Wlej przecier pomidorowy i marchewkę pokrojoną we wstążki (najłatwiej według mnie zrobić to obieraczką do warzyw).
  5. Potnij paprykę w kostkę o boku około centymetra i dodaj do dania.
  6. Przykryj i duś około 15 minut.
  7. W między czasie ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu.
  8. Wyłóż na talerz makaron przelany wodą (żeby się nie sklejał) i polej go sosem.
  9. Można na wierzch dać świeże liście bazylii oraz starty parmezan.


Makaron z sosem pomidorowym, kaparami, papryką i wstążkami marchewki Przepis

Makaron z sosem pomidorowym, kaparami, papryką i wstążkami marchewki Przepis

DODAJ KOMENTARZ