MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, KAPARAMI, PAPRYKĄ I WSTĄŻKAMI MARCHEWKI Makaron z sosem pomidorowym, kaparami, papryką i wstążkami marchewki KATEGORIE Obiady Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3)3 Michał@MilionSmaków Prosty przepis na pyszny makaron. Podstawą jej sos pomidorowy, do którego dodajemy słono-kwaśne kapary, słodką paprykę i marchewkę pociętą w wstążki. Warzywa zostają lekko twarde i chrupiące a przez to danie jest świeże i delikatne. W sam raz na sezon letni gdy mamy świeże papryki i marchewki, ale można też zrobić je jesienią lub zimą. Będzie niestety mniej słodsze. SKŁADNIKI 1 łyżka oliwy z oliwekpół cebuli1 ząbek czosnku świeżego1 szklanka przecieru pomidorowego1 marchewkapół czerwonej papryki150 g makaronu penne (rurki) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 132 6,6% Bialko 3,9g 2,6% Weglow... 22,4g 11,2% Tluszcze 2,9g 4,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 428 21,4% Bialko 12,8g 8,5% Weglow... 72,2g 36,1% Tluszcze 9,2g 15,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozgrzej na patelni oliwę. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmażaj przez 3 minuty. Dorzuć pokrojony w plasterki czosnek i smaż jeszcze minutę. Wlej przecier pomidorowy i marchewkę pokrojoną we wstążki (najłatwiej według mnie zrobić to obieraczką do warzyw). Potnij paprykę w kostkę o boku około centymetra i dodaj do dania. Przykryj i duś około 15 minut. W między czasie ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Wyłóż na talerz makaron przelany wodą (żeby się nie sklejał) i polej go sosem. Można na wierzch dać świeże liście bazylii oraz starty parmezan.