MAKARON Z TRUSKAWKAMI I TWAROGIEM Makaron z truskawkami i twarogiem KATEGORIE Obiady Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.8)75 Michał@MilionSmaków To danie często gościło właśnie w tym okresie na moim stole kiedy byłem dzieckiem. Nie jadłem go od lat a teraz postanowiłem je przypomnieć w ramach akcji Milion Smaków Truskawek. Makaron i twaróg dają poczucie sytości a truskawki dają daniu wyjątkowy smak. SKŁADNIKI 200 g makaronu tagliatelle (wstążki) pełnoziarnistego1 opakowanie twarogu półtłustego (około 200g)1 opakowanie śmietany 12% (około 200g)2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżeczki cukru waniliowego250 g truskawek PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (powinno to być około 10 do 12 minut - w tym czasie zdążymy przygotować resztę)W misce mieszamy twaróg ze śmietaną na gładką masę - powinna być gęsta, ale lekko płynna (w razie czego można dodać więcej śmietany)Dodajemy do niego cukier waniliowy i jeszcze raz mieszamyTruskawki obieramy z szypułek i kroimy na połówki lub na ćwiartki jeśli są dużeMakaron wykładamy na talerzePolewamy twarogiem ze śmietaną i układamy na wierzchu truskawkiNa koniec posypujemy każdy z talerzy łyżką cukru trzcinowegoSmakuje tak samo dobrze na gorąco i na zimno