MAKARON Z TRUSKAWKAMI I TWAROGIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.8)
To danie często gościło właśnie w tym okresie na moim stole kiedy byłem dzieckiem. Nie jadłem go od lat a teraz postanowiłem je przypomnieć w ramach akcji Milion Smaków Truskawek.
Makaron i twaróg dają poczucie sytości a truskawki dają daniu wyjątkowy smak.


SKŁADNIKI

200 g makaronu tagliatelle (wstążki) pełnoziarnistego

1 opakowanie twarogu półtłustego (około 200g)

1 opakowanie śmietany 12% (około 200g)

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżeczki cukru waniliowego

250 g truskawek

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (powinno to być około 10 do 12 minut - w tym czasie zdążymy przygotować resztę)
  2. W misce mieszamy twaróg ze śmietaną na gładką masę - powinna być gęsta, ale lekko płynna (w razie czego można dodać więcej śmietany)
  3. Dodajemy do niego cukier waniliowy i jeszcze raz mieszamy
  4. Truskawki obieramy z szypułek i kroimy na połówki lub na ćwiartki jeśli są duże
  5. Makaron wykładamy na talerze
  6. Polewamy twarogiem ze śmietaną i układamy na wierzchu truskawki
  7. Na koniec posypujemy każdy z talerzy łyżką cukru trzcinowego
  8. Smakuje tak samo dobrze na gorąco i na zimno


Makaron z truskawkami i twarogiem Przepis

Makaron z truskawkami i twarogiem Przepis