MAKARON Z ZIELONYMI WARZYWAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Makaron w wersji na zielono. Lubię gdy w takim daniu są różne rodzaje makaronów: u mnie są to orkiszowe świderki i dyniowo-marchewkowe kokardki. Potrawa ze względu na zdrowe zielone warzywa idealnie nadaje się dla osób dbających o swoją dietę.


SKŁADNIKI

200 g makaronu farfalle (kokardki) pełnoziarnistego (może być poł na pół np. ze świderkami)

pół brokułów

15 szt. zielonej fasolki szparagowej (zielonej)

seler naciowy (łodyga)

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

1 szklanka przecieru pomidorowego

rzeżucha

sól

pieprz czarny mielony

zioła prowansalskie

olej roślinny (np. rzepakowy)

ser parmezan (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę i czosnek podsmażyć lekko na oleju.
  2. Dodać przecier pomidorowy, a po chwilowym podsmażeniu sól, pieprz i zioła prowansalskie.
  3. Fasolę i seler pokroić w kawałki, a brokuła podzielić na różyczki i ugotować warzywa na parze.
  4. Makaron ugotować al dente.
  5. Wszystko razem połączyć, lekko wymieszać, posypać rzeżuchą i opcjonalnie parmezanem.


Makaron z zielonymi warzywami Przepis

Makaron z zielonymi warzywami Przepis