MAKARON ZE ŚWIEŻYM BOBEM I PARMEZANEM Makaron ze świeżym bobem i parmezanem KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.7)5 Kasia@MilionSmaków Jeszcze można go dostać na straganach - świeży bób - cenna bomba witaminowa. Jego specyficzny smak dobrze łączy się z daniami makaronowymi. Poniżej proponuję bardzo prosty wariant - ugotowany bób, zeszklona cebulka, czosnek i parmezan. Generalnie bób staram się obierać ale gdy bardzo mi się spieszy - nie robię tego i też wychodzi smacznie :) SKŁADNIKI pół kg bobu200 g makaronu fusilli (świderki) pełnoziarnistego (u mnie bezjajeczny)2 szt. cebuli2 ząbki czosnku świeżegobazylia świeża1 szklanka sera parmezanu (startego) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 128 6,4% Bialko 8,4g 5,6% Weglow... 18,6g 9,3% Tluszcze 2,6g 4,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 343 17,1% Bialko 22,5g 15% Weglow... 49,8g 24,9% Tluszcze 7,1g 11,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W osolonej wodzie ugotuj bób do miękkości.Osobno ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja do szybkich obiadów wybieram makaron pełnoziarnisty bezjajeczny, który gotuje się tylko 5 minut. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojone cebule. Dodaj pokrojone w cieniutkie plasterki ząbki czosnku i smaż jeszcze przez minutę. Dodaj bób i podsmażaj przez chwilę wszystko razem (bób oczywiście możesz obrać jeżeli ci się chce ;) ).Na koniec wymieszaj zawartość patelni z makaronem, świeżą bazylią i startym parmezanem.Podawaj od razu.