MAKARON ZE SZPARAGAMI, KURCZAKIEM I PESTO PIETRUSZKOWYM Makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto pietruszkowym KATEGORIE Obiady Mięsne CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.42)6 Kasia@MilionSmaków Ten pyszny, prosty makaron to 'must have' sezonu wiosennego. Aby dodać wartości odżywczych przygotowuję go na bazie makaronu razowego, który dodatkowo wspaniale kontrastuje z delikatnym smakiem pozostałych dodatków. Inspiracja pochodzi z bloga kwestiasmaku.com SKŁADNIKI 125 g makaronu penne (rurki) pełnoziarnistego200 g piersi z kurczaka350 g zielonych szparagów125 ml śmietany 18%sólpieprz czarny w ziarnach1 łyżka oleju rzepakowego (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 168 8,4% Bialko 7,3g 4,8% Weglow... 17,6g 8,8% Tluszcze 8,3g 13,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 674 33,7% Bialko 29,2g 19,4% Weglow... 70,8g 35,4% Tluszcze 33,2g 55,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Przygotuj pesto z przepisu na pesto pietruszkowo-migdałowe. Pierś kurczaka umyj, pokrój w kostkę i dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i pokrój w ukośne plasterki, zostawiając główki w całości. Szparagi wrzuć do garnka z gotującym się makaronem na ok. 2 minuty przed końcem gotowania. Następnie całość odcedź. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Włóż pokrojoną pierś kurczaka i podsmaż ze wszystkich stron. Do patelni dodaj odcedzony makaron ze szparagami i pesto. Całość wymieszaj i chwilę podgrzewaj. Dodaj śmietanę, wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby dopraw.