MAKARON ZE SZPARAGAMI, KURCZAKIEM I PESTO PIETRUSZKOWYM
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.42)
Ten pyszny, prosty makaron to 'must have' sezonu wiosennego. Aby dodać wartości odżywczych przygotowuję go na bazie makaronu razowego, który dodatkowo wspaniale kontrastuje z delikatnym smakiem pozostałych dodatków.
Inspiracja pochodzi z bloga kwestiasmaku.com


SKŁADNIKI

125 g makaronu penne (rurki) pełnoziarnistego

200 g piersi z kurczaka

350 g zielonych szparagów

125 ml śmietany 18%

sól

pieprz czarny w ziarnach

1 łyżka oleju rzepakowego (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
168
8,4%
Bialko
7,3g
4,8%
Weglow...
17,6g
8,8%
Tluszcze
8,3g
13,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj pesto z przepisu na pesto pietruszkowo-migdałowe
  2. Pierś kurczaka umyj, pokrój w kostkę i dopraw solą i pieprzem
  3. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
  4. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i pokrój w ukośne plasterki, zostawiając główki w całości. 
  5. Szparagi wrzuć do garnka z gotującym się makaronem na ok. 2 minuty przed końcem gotowania. Następnie całość odcedź. 
  6. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Włóż pokrojoną pierś kurczaka i podsmaż ze wszystkich stron. 
  7. Do patelni dodaj odcedzony makaron ze szparagami i pesto. Całość wymieszaj i chwilę podgrzewaj. 
  8. Dodaj śmietanę, wymieszaj i zagotuj. W razie potrzeby dopraw. 


Makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto pietruszkowym Przepis

Makaron ze szparagami, kurczakiem i pesto pietruszkowym Przepis