MAKARON ALL ARRABBIATA Makaron all Arrabbiata KATEGORIE Obiady Kuchnia włoska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.17)3 Michał@MilionSmaków Arrabbiata znaczy po włosku wściekły i nazwa dobrze oddaje charakter tego dania. Jest popularny głównie na Sycylii i tak jak inne rdzennie włoskie dania jest prosty, szybki i składa się zaledwie z kilku składników. Tworzy go sos pomidorowy ze sporym dodatkiem ostrej papryczki. Niestety nie udało mi się kupić włoskiej ostrej papryczki, więc w przepisie jest inna. Makaron zmieniłem na inny ze względów estetycznych. Też jest smaczny ale wygląda ciekawiej ;) SKŁADNIKI 2 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku świeżego1 papryka Cayenne1 opakowanie pomidorów w puszce0,30 łyżeczki soli3 łyżki sera parmezanu100 g makaronu penne (rurki) (ja tym razem zastąpiłem makaronem szpinakowym) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 152 7,6% Bialko 5,1g 3,4% Weglow... 17,6g 8,8% Tluszcze 7,3g 12,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 224 11,2% Bialko 7,5g 5% Weglow... 25,9g 12,9% Tluszcze 10,8g 18% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozgrzej oliwę na patelni Wrzuć posiekane: czosnek i papryczkę Smaż około minuty aż będzie wyraźnie czuć zapach czosnku Dodaj pomidory i smaż aż się rozpadną a sos będzie dość gęsty (około 10 minut) Dopraw solą Podawaj z tartym parmezanem do posypania