MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z CUKINII I BOCZKU Makaronowa zapiekanka z cukinii i boczku KATEGORIE Zapiekanki CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.33)6 Michał@MilionSmaków Makaronowe zapiekanki kojarzą się z kuchnią włoską, ale tak długo już pojawiają się na polskich stołach, że na stałe stały się elementem polskiego krajobrazu kulinarnego. Nic dziwnego, łatwe są w przygotowaniu i wymagają mało wysiłku, a efekt często jest naprawdę dobry. Tym razem proponujemy połączenie cukinii z boczkiem i klasycznym sosem jajeczno-jogurtowym. SKŁADNIKI 1½ szklanki makaronu fusilli (świderki) pełnoziarnistego3 szt. jajek1 szklanka jogurtu naturalnego1 ser mozzarella2 ząbki czosnku świeżegopół łyżeczki mielonego pieprzuszczypta soli2 szt. cukinii100 g wędzonego boczku Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 139 6,9% Bialko 7,4g 5% Weglow... 10,1g 5,1% Tluszcze 7,8g 13% 100g Na porcję (zmień) kCal 446 22,3% Bialko 23,9g 15,9% Weglow... 32,5g 16,3% Tluszcze 25g 41,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu a następnie odsącz i odstaw żeby trochę przestygł Jajka wbij do miski Dodaj jogurt naturalny i startą na dużych oczkach tarki mozzarellę Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj sól i pieprz Dokładnie wymieszaj Obierz cukinię Pokrój ją w około centymetrowe kawałki Drobno pokrój boczek Włóż do naczynia żaroodpornego makaron Dodaj boczek i cukinię i wymieszaj Zalej to masą śmietanowo-jajeczną Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut w termoobiegu