MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z CUKINII I BOCZKU
KATEGORIE
Zapiekanki
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3)
Makaronowe zapiekanki kojarzą się z kuchnią włoską, ale tak długo już pojawiają się na polskich stołach, że na stałe stały się elementem polskiego krajobrazu kulinarnego.
Nic dziwnego, łatwe są w przygotowaniu i wymagają mało wysiłku, a efekt często jest naprawdę dobry.
Tym razem proponujemy połączenie cukinii z boczkiem i klasycznym sosem jajeczno-jogurtowym.


SKŁADNIKI

1½ szklanki makaronu fusilli (świderki) pełnoziarnistego

3 szt. jajek

1 szklanka jogurtu naturalnego

ser mozzarella

2 ząbki czosnku świeżego

pół łyżeczki mielonego pieprzu

szczypta soli

2 szt. cukinii

100 g wędzonego boczku

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
139
6,9%
Bialko
7,4g
5%
Weglow...
10,1g
5,1%
Tluszcze
7,8g
13%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu a następnie odsącz i odstaw żeby trochę przestygł
  2. Jajka wbij do miski
  3. Dodaj jogurt naturalny i startą na dużych oczkach tarki mozzarellę
  4. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj sól i pieprz
  5. Dokładnie wymieszaj
  6. Obierz cukinię
  7. Pokrój ją w około centymetrowe kawałki
  8. Drobno pokrój boczek
  9. Włóż do naczynia żaroodpornego makaron
  10. Dodaj boczek i cukinię i wymieszaj
  11. Zalej to masą śmietanowo-jajeczną
  12. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30 minut w termoobiegu


Makaronowa zapiekanka z cukinii i boczku Przepis

Makaronowa zapiekanka z cukinii i boczku Przepis

Makaronowa zapiekanka z cukinii i boczku Przepis