MAKOWA PANIENKA Z KREMEM BUDYNIOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 18
  • OCEŃ (średnia: 3.12)
Jestem wielką miłośniczką ciast z dodatkiem suchego maku. Klasyczna makowa panienka kojarzy mi się z dzieciństwem i Świętami. Przepis, który znajdziecie poniżej jest wersją zmodyfikowaną o budyniowy krem, który sprawia, że ciasto jest pełniejsze i mniej suche. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na świąteczne smakołyki koniecznie rozważcie tą opcję.
Inspiracja pochodzi z bloga http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/


SKŁADNIKI

Ciasto

10 szt. białek jajek

5 szt. żółtek

190 g maku

125 g wiórków kokosowych

125 g migdałów

125 g białego cukru

1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej domowego)

szczypta soli

Krem

2 szklanki mleka 2%

2½ opakowania budyniu śmietankowego w proszku

5 szt. żółtek

180 g białego cukru

300 g masła

pół cytryny

Polewa

1 opakowanie czekolady ciemnej 70-85%

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
342
17,1%
Bialko
7g
4,7%
Weglow...
23,9g
11,9%
Tluszcze
24,9g
41,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Prostokątną formę o wymiarach 24 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  2. Masło na krem wyjmij z lodówki żeby zmiękło.
  3. Migdały zmiel na mąkę. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni (ja piekłam w termoobiegu).
  5. W dużej misce ubij białka ze szczyptą soli. Gdy piana będzie prawie sztywna dodawaj stopniowo cukier i miksuj aż zesztywnieje. 
  6. Dodawaj po jednym żółtku i ubijaj jeszcze przez chwilę.
  7. Dodaj suchy, surowy mak, cukier, wiórki kokosowe, zmielone migdały oraz aromat waniliowy i całość delikatnie wymieszaj łyżką. 
  8. Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. 
  9. W miseczce dokładnie wymieszaj trzepaczką pół szklanki mleka, budynie, żółtka oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny.
  10. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem. Następnie stopniowo dolewaj do niego masę budyniową cały czas intensywnie mieszając trzepaczką. Gdy krem zgęstnieje odstaw z ognia i ostudź. 
  11. Gdy upieczone ciasto ostygnie przekrój je ostrym nożem wzdłuż tak aby uzyskać dwa blaty ciasta. Możesz wcześniej przekroić ciasto w poprzek na pół żeby było łatwiej. 
  12. Miękkie kawałki masła utrzyj z zimnym kremem budyniowym za pomocą drewnianej kulki a następnie trzepaczki. 
  13. Posmaruj kremem jeden blat ciasta, rozprowadź krem po czym przykryj drugim. 
  14. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę po czym posmaruj nią wierzch ciasta. 
  15. Przechowuj w chłodzie, najlepiej w lodówce. 


Makowa panienka z kremem budyniowym Przepis

Makowa panienka z kremem budyniowym Przepis