MALINOWA CHMURKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 3.33)
Ciasto marzenie każdego łasucha. Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Całość tworzy wspaniałą kompozycję w sam raz na pożegnanie lata.
Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.com.
Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej aby się dobrze wysuszyła.
Czas przygotowania podany w przepisie nie obejmuje okresów chłodzenia i studzenia poszczególnych warstw ciasta.


SKŁADNIKI

Beza

3 szt. białek jajek

150 g białego cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

50 g płatków migdałowych

Ciasto

3 szt. żółtek

100 g masła

20 g cukru pudru

170 g migdałów (drobno zmielonych)

Masa owocowa

500 g malin

3 szt. galaretki (malinowa, każda na 500 ml wody)

3 szklanki wody (wrzącej)

Krem

500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)

250 g sera mascarpone

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka aromatu waniliowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
220
11%
Bialko
3,3g
2,2%
Weglow...
15g
7,5%
Tluszcze
16,6g
27,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Ubijać do uzyskania błyszczącej piany.
  2. Całość przełożyć do blachy o wymiarach 36 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia, posypać płatkami migdałowymi i piec w temperaturze 140 stopni w pozycji termoobieg przez około godzinę, po czym zostawić ją w piekarniku do wystudzenia aż do następnego dnia (po wystudzeniu piekarnik można uchylić).
  3. Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść i schłodzić w lodówce około 30-40 minut.
  4. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o tych samych wymiarach co przy pieczeniu bezy i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.
  5. Ciasto ostudzić i zająć się przygotowaniem galaretki.
  6. W 3 szklankach wrzącej wody rozpuścić 3 galaretki, po czym przestudzić i wymieszać z umytymi malinami.
  7. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia masy.
  8. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto i wstawić do lodówki.
  9. Ubić na sztywno schłodzoną śmietanę, po czym dodać do niej także schłodzony serek mascarpone oraz cukier puder wraz z wanilią i chwilkę wymieszać lub ubić mikserem na małych obrotach.
  10. Ciasto wyjąć z lodówki, przykryć galaretkę przygotowanym powyżej kremem, a na wierzch wyłożyć bezę.
  11. Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Najlepiej kroi się na drugi dzień.


Malinowa chmurka Przepis

Malinowa chmurka Przepis