MALINOWY PUCHAREK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
W sam raz na szybki deser do obiadu po pracy albo zimny dodatek do kawy na weekendowe popołudnie.
Pasuje też do wszystkich innych okazji kiedy będziecie mieli ochotę na coś słodkiego o ciekawej kompozycji smaków.

Przepis zainspirowany "Owocowym pucharkiem" z truskawkami z gazetki "Ogrodowe party" Food & Joy sklepu Alma


SKŁADNIKI

200 g malin

200 g sera ricotta

50 g cukru trzcinowego

100 ml śmietany kremówki 36%

10 szt. ciastek owsianych

2 łyżki mięty świeżej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
217
10,9%
Bialko
5,6g
3,8%
Weglow...
20,4g
10,2%
Tluszcze
12,4g
20,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ubić śmietanę z cukrem
  2. Dobrze wymieszać ser ricotta z ubitą śmietaną
  3. Na dno szklanek ułożyć ciastka owsiane - warstwę o grubości 1 ciastka (najlepiej je połamać)
  4. Na ciastkach ułożyć warstwę sera ze śmietaną (około 1 cm)
  5. Położyć posiekane liście mięty
  6. Ułożyć warstę malin
  7. Warstwy układać naprzemiennie aż do końca szklanki
  8. Na koniec zalać wszystko serem ze śmietaną
  9. Udekorować miętą, mainami i ciastkiem


Malinowy pucharek Przepis

Malinowy pucharek Przepis