MALINY ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.73)
Owoce zapiekane pod kruszonką są moim częstym śniadaniem. Wieczorem przygotowuję wszystko i wstawiam do lodówki. Rano, kiedy przeważnie się spieszę, wstawiam tylko do piekarnika i zapiekam.
Wykorzystuję właściwie wszystkie sezonowe owoce. Takie śniadanie daje od rana zastrzyk energii i przy okazji zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego :)


SKŁADNIKI

2 szklanki malin (lub pół na pół z borówkami)

1 szklanka płatków owsianych

5 łyżek cukru trzcinowego

30 g masła (miękkiego)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
207
10,4%
Bialko
3,7g
2,5%
Weglow...
31,4g
15,7%
Tluszcze
7,4g
12,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. 
  2. Maliny umyj, odsącz i przełóż do dwóch naczynek do zapiekania. 
  3. Płatki owsiane zmiel w elektrycznym młynku do kawy lub robocie. 
  4. Połącz zmielone płatki owsiane z cukrem i kawałkami masła i zagniataj aż powstanie kruszonka. 
  5. Kruszonkę wyłóż na owoce.
  6. Naczynka wstaw do piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut aż kruszonka się zarumieni. 


Maliny zapiekane pod owsianą kruszonką Przepis

Maliny zapiekane pod owsianą kruszonką Przepis