MALINY ZAPIEKANE POD OWSIANĄ KRUSZONKĄ Maliny zapiekane pod owsianą kruszonką KATEGORIE Śniadania Przekąski Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.02)24 Kasia@MilionSmaków Owoce zapiekane pod kruszonką są moim częstym śniadaniem. Wieczorem przygotowuję wszystko i wstawiam do lodówki. Rano, kiedy przeważnie się spieszę, wstawiam tylko do piekarnika i zapiekam. Wykorzystuję właściwie wszystkie sezonowe owoce. Takie śniadanie daje od rana zastrzyk energii i przy okazji zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego :) SKŁADNIKI 2 szklanki malin (lub pół na pół z borówkami)1 szklanka płatków owsianych5 łyżek cukru trzcinowego30 g masła (miękkiego) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 207 10,4% Bialko 3,7g 2,5% Weglow... 31,4g 15,7% Tluszcze 7,4g 12,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 467 23,3% Bialko 8,3g 5,5% Weglow... 70,8g 35,4% Tluszcze 16,7g 27,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Maliny umyj, odsącz i przełóż do dwóch naczynek do zapiekania. Płatki owsiane zmiel w elektrycznym młynku do kawy lub robocie. Połącz zmielone płatki owsiane z cukrem i kawałkami masła i zagniataj aż powstanie kruszonka. Kruszonkę wyłóż na owoce. Naczynka wstaw do piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut aż kruszonka się zarumieni.