MARCEPAN W CZEKOLADZIE Z MIGDAŁÓW ZE SKÓRKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.17)
Marcepan w nieco zdrowszej wersji - czyli zrobiony z całych migdałów, ze skórką. Jest nieco ciemniejszy ale konsystencję i smak na taki sam jak oryginalny. No, może jest trochę bardziej... orzechowy.
Do tego chrupiąca polewa z ciemnej czekolady, bez zbędnych dodatków.


SKŁADNIKI

pół kg migdałów (w łupinkach)

350 g cukru pudru

60 ml likieru amaretto

czekolada ciemna 70-85%

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
500
25%
Bialko
10,7g
7,1%
Weglow...
47,6g
23,8%
Tluszcze
30g
49,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wsyp migdały do blendera i dodaj do nich cukier puder
  2. Miksuj aż do uzyskania jednolitej masy 
  3. Przesyp do miski i dodaj ameretto 
  4. Dokładnie rozmieszaj
  5. Uformuj kształt marcepana i ułóż go na desce
  6. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i dokładnie posmaruj nią marcepana


Marcepan w czekoladzie z migdałów ze skórką Przepis

Marcepan w czekoladzie z migdałów ze skórką Przepis