MARCHEWKA PIECZONA Z MIGDAŁAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.06)
Pyszna, lekko pikantna i bardzo zdrowa sałatka - to dzisiejsza propozycja na lekką kolację lub przekąskę. Marchewkę zamarynowaną w lekko ostrej marynacie upiekłam w piekarniku. Po upieczeniu wymieszałam z migdałami, oliwkami i natką pietruszki. Inspiracja z Jadłonomii.


SKŁADNIKI

800 g marchewek

3 łyżki oliwy z oliwek

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) (mielonego)

szczypta soli

pół szklanki migdałów

pół szklanki oliwek zielonych

natka pietruszki

Sos

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku pomarańczowego

1 łyżeczka syropu klonowego

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu.
  2. Marchew obierz, umyj i pokrój w dość grube plastry. Przełóż do naczynia do zapiekania. 
  3. Warzywa polej oliwą z oliwek, posyp chilli, mielonym kminem rzymskim i solą. Dokładnie wymieszaj. 
  4. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 minut aż marchew będzie przyrumieniona, miękka, ale nadal lekko chrupiąca.
  5. W międzyczasie rozgrzej suchą, małą patelnię, wsyp do niej migdały i praż przez kilka minut. Następnie zdejmij je z patelni i przekrój wzdłuż na połówki (jeżeli ci się chce :) )
  6. W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu. 
  7. Gdy marchew się upiecze, dodaj do niej migdały, pokrojone w plasterki zielone oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj. 
  8. Danie podawaj na ciepło polane przygotowanym wcześniej sosem. 


Marchewka pieczona z migdałami Przepis

Marchewka pieczona z migdałami Przepis