MARCHEWKA W ZIOŁACH
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.94)
W sezonie zimowym marchewka często gości na moim stole. Po części to dlatego, że nie mamy teraz dużego wyboru wśród świeżych, polskich warzyw, a po drugie - bo po prostu ją lubię. Marchewka jest bardzo wartościowym składnikiem zimowego menu dlatego warto włączyć ją do jadłospisu. A żeby nie było nudno - trochę pokombinować.
Dziś proponuję marchewką pokrojoną w słupki, duszoną z ziołami a na koniec zagęszczoną jogurtem.


SKŁADNIKI

pół kg marchewek

pół szklanki jogurtu naturalnego

7 łyżek wermutu białego (słodkiego)

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżki masła

3 łyżki świeżej bazylii

1 łyżka tymianku suszonego

sól

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
57
2,8%
Bialko
1,4g
0,9%
Weglow...
6,1g
3%
Tluszcze
2,9g
4,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewkę oczyść, umyj i pokrój w paseczki. 
  2. W garnku roztop masło, wrzuć marchewkę, posól i smaż przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. 
  3. Wlej ok. 2,5 szklanki wody wymieszanej z wermutem tak, żeby płynu było do wysokości marchewki a nawet trochę mniej. 
  4. Duś przez ok. 20 minut aż marchewka będzie miękka. 
  5. Pod koniec duszenia dodaj posiekane listki bazylii i tymianek
  6. Na koniec wlej jogurt naturalny wymieszany w oddzielnym naczyniu z mąką


Marchewka w ziołach Przepis