MARCHEWKA W ZIOŁACH Marchewka w ziołach KATEGORIE Lekkie i zdrowe Dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.94)9 Kasia@MilionSmaków W sezonie zimowym marchewka często gości na moim stole. Po części to dlatego, że nie mamy teraz dużego wyboru wśród świeżych, polskich warzyw, a po drugie - bo po prostu ją lubię. Marchewka jest bardzo wartościowym składnikiem zimowego menu dlatego warto włączyć ją do jadłospisu. A żeby nie było nudno - trochę pokombinować. Dziś proponuję marchewką pokrojoną w słupki, duszoną z ziołami a na koniec zagęszczoną jogurtem. SKŁADNIKI pół kg marchewekpół szklanki jogurtu naturalnego7 łyżek wermutu białego (słodkiego)1 łyżka mąki pszennej2 łyżki masła3 łyżki świeżej bazylii1 łyżka tymianku suszonegosól Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 57 2,8% Bialko 1,4g 0,9% Weglow... 6,1g 3% Tluszcze 2,9g 4,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 108 5,4% Bialko 2,7g 1,8% Weglow... 11,6g 5,8% Tluszcze 5,4g 9,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Marchewkę oczyść, umyj i pokrój w paseczki. W garnku roztop masło, wrzuć marchewkę, posól i smaż przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. Wlej ok. 2,5 szklanki wody wymieszanej z wermutem tak, żeby płynu było do wysokości marchewki a nawet trochę mniej. Duś przez ok. 20 minut aż marchewka będzie miękka. Pod koniec duszenia dodaj posiekane listki bazylii i tymianek. Na koniec wlej jogurt naturalny wymieszany w oddzielnym naczyniu z mąką.