MARCHEWKA Z GROSZKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 5)
Marchewka z groszkiem to tradycyjny, polski dodatek do wszelkich dań mięsnych. Sprawdza się zwłaszcza w sezonie zimowym, kiedy nie mamy do wyboru dużej ilości świeżych warzyw.
Mój przepis na przestrzeni lat ulegał coraz większemu uproszczeniu po to by w końcu ewoluować do poniższej wersji - bardzo prostej, bez zawiesistej zasmażki, której nie lubię.
Warto zrobić więcej na zapas - w lodówce spokojnie postoi przez kilka dni.


SKŁADNIKI

330 g marchewek

130 g groszku zielonego (z puszki)

1 łyżka masła

1 łyżeczka białego cukru (lub ksylitol)

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
54
2,7%
Bialko
2g
1,3%
Weglow...
7,2g
3,6%
Tluszcze
1,9g
3,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Marchewkę pokrój w kostkę i wsyp do garnka. Zalej wodą, posól i gotuj aż zmięknie przez ok. 15 minut.
  2. Odcedź wodę, dodaj masło, a kiedy się roztopi dodaj odcedzony groszek i cukier.
  3. Całość wymieszaj i smaż przez ok. 5 minut. 


Marchewka z groszkiem Przepis