MARCHEWKA Z GROSZKIEM Marchewka z groszkiem KATEGORIE Kuchnia polska Dodatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 4.33)3 Kasia@MilionSmaków Marchewka z groszkiem to tradycyjny, polski dodatek do wszelkich dań mięsnych. Sprawdza się zwłaszcza w sezonie zimowym, kiedy nie mamy do wyboru dużej ilości świeżych warzyw. Mój przepis na przestrzeni lat ulegał coraz większemu uproszczeniu po to by w końcu ewoluować do poniższej wersji - bardzo prostej, bez zawiesistej zasmażki, której nie lubię. Warto zrobić więcej na zapas - w lodówce spokojnie postoi przez kilka dni. SKŁADNIKI 330 g marchewek130 g groszku zielonego (z puszki)1 łyżka masła1 łyżeczka białego cukru (lub ksylitol)szczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 54 2,7% Bialko 2g 1,3% Weglow... 7,2g 3,6% Tluszcze 1,9g 3,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 86 4,3% Bialko 3,1g 2,1% Weglow... 11,4g 5,7% Tluszcze 3g 5,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Marchewkę pokrój w kostkę i wsyp do garnka. Zalej wodą, posól i gotuj aż zmięknie przez ok. 15 minut.Odcedź wodę, dodaj masło, a kiedy się roztopi dodaj odcedzony groszek i cukier.Całość wymieszaj i smaż przez ok. 5 minut.