MASALA DAL - CURRY Z SOCZEWICY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.82)
Masala to mieszanka przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. To dość szerokie pojęcie opisujące wiele różnych gotowych mieszanek takich jak curry, garam masala, czy tikka masala. Właśnie z tą ostatnią przyprawą została w tym daniu uduszona czerwona soczewica w towarzystwie pomidorów, czosnku i cebuli.
Całość została uzupełniona dodatkiem świeżego imbiru, kurkumy i orzechami nerkowca.


SKŁADNIKI

1 szklanka ugotowanej soczewicy czerwonej (lub z puszki)

1 opakowanie pomidorów w puszce

5 łyżek sosu Tikka Masala

cebula

3 szczypty soli

pół łyżeczki ostrej papryki mielonej

pół łyżeczki przyprawy curry

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka nasion kolendry

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka świeżego imbiru

¼ szklanki orzechów nerkowca

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy nerkowca pokrój w kawałki (jeden orzech tak na 4 części)
  2. Na patelni rozgrzej oliwę
  3. Wrzuć kumin i kolendrę
  4. Po około 2 minutach dodaj orzechy
  5. Cebulę pokrój w piórka i dodaj na patelnię
  6. Smaż między 5 a 7 minut często mieszając
  7. Wlej na patelnię pomidory z puszki, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir
  8. Dodaj przyprawy: sół, ostrą paprykę i curry
  9. Gotowuj około 5 minut aż trochę odparuje
  10. Dodaj soczewicę i sos tikka masala
  11. Zostaw na ogniu bez przykrycia na kilka minut, żeby jeszcze trochę odparowało


Masala dal - curry z soczewicy Przepis