MAZUREK NA BIAŁKACH
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 3)
Pyszny i prosty mazurek, który oparty jest na białkach jajek i orzechach. Po tym jak został zrobiony u nas w domu pierwszy raz przepis zaginął i dużo czasu zajęło jego odnalezienie. Na szczęście teraz może wrócić na nasz stół - nie tylko na Wielkanoc.
Ten przepis też idealnie komponuje się z przepisami na ciasta, gdzie zużywamy tylko żółtka jajek.


SKŁADNIKI

4 szt. jajek (tylko białka)

100 g białego cukru

50 g orzechów włoskich

50 g migdałów

20 g czekolady ciemnej 70-85%

szczypta soli

masło (do natarcia blachy)

Polewa

pół szklanki cukru pudru

woda

pół opakowania czekolady mlecznej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
349
17,4%
Bialko
9,4g
6,3%
Weglow...
37g
18,5%
Tluszcze
18,5g
30,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli
  2. Dodaj cukier i miksuj jeszcze przez chwilę
  3. Zmiel orzechy i migdały i dodaj je do białek
  4. Dorzuć posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszaj
  5. Natrzyj blachę (u mnie okrągła 20cm) masłem i przelej do niej ciasto
  6. Piecz około 45 minut w termoobiegu w 180 stopniach C
  7. W rondelku umieść cukier i zalej go wodą, tak żeby go przykryła
  8. Podgrzewaj delikatnie aż cukier się rozpuści
  9. Polej ciasto lukrem
  10. Rozpuść czekoladę i uformuj z niej paski na cieście
  11. Można jeść jak lukier i czekolada zastygnie


Mazurek na białkach Przepis

Mazurek na białkach Przepis