MAZUREK NA BIAŁKACH Mazurek na białkach KATEGORIE Słodkości Wielkanoc Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 3.3)23 Michał@MilionSmaków Pyszny i prosty mazurek, który oparty jest na białkach jajek i orzechach. Po tym jak został zrobiony u nas w domu pierwszy raz przepis zaginął i dużo czasu zajęło jego odnalezienie. Na szczęście teraz może wrócić na nasz stół - nie tylko na Wielkanoc. Ten przepis też idealnie komponuje się z przepisami na ciasta, gdzie zużywamy tylko żółtka jajek. SKŁADNIKI 4 szt. jajek (tylko białka)100 g białego cukru50 g orzechów włoskich50 g migdałów20 g czekolady ciemnej 70-85%szczypta solimasło (do natarcia blachy)Polewapół szklanki cukru pudruwodapół opakowania czekolady mlecznej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 349 17,4% Bialko 9,4g 6,3% Weglow... 37g 18,5% Tluszcze 18,5g 30,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 335 16,7% Bialko 9,1g 6% Weglow... 35,5g 17,8% Tluszcze 17,7g 29,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soliDodaj cukier i miksuj jeszcze przez chwilęZmiel orzechy i migdały i dodaj je do białekDorzuć posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszajNatrzyj blachę (u mnie okrągła 20cm) masłem i przelej do niej ciastoPiecz około 45 minut w termoobiegu w 180 stopniach CW rondelku umieść cukier i zalej go wodą, tak żeby go przykryłaPodgrzewaj delikatnie aż cukier się rozpuściPolej ciasto lukremRozpuść czekoladę i uformuj z niej paski na cieścieMożna jeść jak lukier i czekolada zastygnie