MAZUREK Z BOGATYM WNĘTRZEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 2.75)
Od kiedy spróbowałam tego mazurka stał się on moim ulubionym deserem wielkanocnym. Idealnie kruche ciasto wspaniale komponuje się z suszonymi owocami i orzechami zanurzonymi w czekoladowej polewie. Dodatkowo na jego korzyść przemawia brak lukru, za którym nie przepadam oraz dodatek bogatych w substancje odżywcze jagód goji.


SKŁADNIKI

Ciasto

3 szt. żółtek (ugotowane i ostudzone)

2 szklanki mąki pszennej

200 g margaryny

1 opakowanie cukru waniliowego

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wierzch

200 g masła

¾ szklanki cukru pudru

3 łyżki kakao ciemnego

80 g orzechów włoskich (posiekanych)

80 g migdałów (posiekanych)

15 szt. śliwek suszonych (posiekanych)

15 szt. moreli suszonych (posiekanych)

5 łyżek jagód goji suszonych

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
446
22,3%
Bialko
5,8g
3,9%
Weglow...
31,2g
15,6%
Tluszcze
34,4g
57,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Żółtka, mąkę, margarynę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia zagnieść i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia.
  2. Nakłuć ciasto widelcem.
  3. Piec w temperaturze 175°C w pozycji termoobieg przez ok. 30 minut.
  4. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder, kakao i wymieszać nie doprowadzając do zagotowania.
  5. Poczekać aż masa ostygnie i zacznie robić się gęsta. Wtedy wylać na ostudzone ciasto i od razu wsypać posiekane bakalie. Docisnąć tak aby zagłębiły się w czekoladowej masie i dobrze schłodzić.
  6. Opcjonalnie można ciasto polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.


Mazurek z bogatym wnętrzem Przepis

Mazurek z bogatym wnętrzem Przepis

Mazurek z bogatym wnętrzem Przepis