MCFALAFEL
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Dziś prezentujemy wegetariańskiego burgera. I to nie byle jakiego. McFalafel jest sztandarowym produktem McDonald's w Egipcie.
Zamiast mięsa znajdziemy w środku kotlet z ciecierzycy - czyli falafel właśnie. To co czyni tą kanapkę fast foodowego giganta wyjątkową jest również to, że jej skład jest znany. Zamiast pilnie strzeżonego sosu a'la Big Mac mamy tutaj pastę Tahini. Do tego dołożymy świeże warzywa i otrzymujemy burgera, którego naprawdę warto spróbować i którego nie znajdziemy w restauracjach w naszej części świata.


SKŁADNIKI

2 szt. bułki do hamburgerów

Nadzienie

2 plasterki pomidorów (duże)

2 plasterki sałaty masłowej

2 łyżki cebuli

2 łyżki pasty tahini

Falafel

125 g suchej ciecierzycy

pół cebuli

jajko (duże lub 2 małe)

1½ łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżka natki pietruszki

2 szczypty soli

2 szczypty mielonego pieprzu

bułka tarta (do obtaczania kotletów)

olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj falafel według przepisu z naszego bloga tylko zamiast kulek formuj płaskie kotlety przypominające kształtem te występujące w klasycznych hamburgerach.
  2. Przetnij bułki na pół i włóż je na 2 - 3 minuty do piekarnika z grzaniem od góry (temperatura 100 stopni)
  3. Teraz ułóż składniki w następującej kolejności
  4. Na dół bułki połóż falafel
  5. Następnie plasterek pomidora i sałatę
  6. Posyp to posiekaną cebulą
  7. Górę bułki posmaruj tahini
  8. Złóż części razem i gotowe
  9. Smacznego!


McFalafel Przepis

McFalafel Przepis