MEDALIONY WOŁOWE Z SOSEM GRZYBOWYM I ZIELONYMI WARZYWAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.18)
Idzie lato więc na talerzach robi się coraz bardziej zielono. I dobrze - bo im bardziej zielono, tym zdrowiej. Na jeden z niedzielnych obiadów przygotowałam ostatnio na "zielonym talerzu" medaliony z polędwicy wołowej z śmietanowym, grzybowym sosem. Obiad jak z restauracji a przyjemność jedzenia nie do opisania.


SKŁADNIKI

600 g polędwicy wołowej (4 steki)

750 g ziemniaków (małych, młodych)

250 g brokułów

100 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)

pół kapusty pekińskiej

8 szt. boczniaka

50 g masła

oliwa z oliwek

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
99
4,9%
Bialko
8,2g
5,5%
Weglow...
6,5g
3,3%
Tluszcze
4,4g
7,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od przygotowania sosu z przepisu na śmietanowy sos grzybowy
  2. Ziemniaki ugotuj do miękkości (jeżeli są młode - mogą być w łupinach).
  3. Brokuły ugotuj; jeżeli używasz mrożonego groszku - wrzuć go do garnka z brokułami na ostatnie kilka minut gotowania.
  4. Boczniaki umyj, pokrój w połówki, delikatni posól i podsmaż. 
  5. Cztery steki posmaruj pędzelkiem oliwą i posyp świeżo zmielonym pieprzem
  6. Suchą patelnię grillową mocno rozgrzej.
  7. Smaż po 3 min z jednej strony i 4 min z drugiej.
  8. Steki posyp solą i zawiń w folię aluminiową na 7-10 minut. 
  9. Po wyjęciu z folii na każdym steku ułóż plasterek masła.
  10. Na talerze wyłóż pokrojoną kapustę pekińską, ziemniaki, boczniaki, mięso i pozostałe warzywa. Podawaj z grzybowym sosem. 


Medaliony wołowe z sosem grzybowym i zielonymi warzywami Przepis

Medaliony wołowe z sosem grzybowym i zielonymi warzywami Przepis