MEDALIONY WOŁOWE Z SOSEM GRZYBOWYM I ZIELONYMI WARZYWAMI Medaliony wołowe z sosem grzybowym i zielonymi warzywami KATEGORIE Obiady Mięsne Na wyjątkowe okazje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.18)14 Kasia@MilionSmaków Idzie lato więc na talerzach robi się coraz bardziej zielono. I dobrze - bo im bardziej zielono, tym zdrowiej. Na jeden z niedzielnych obiadów przygotowałam ostatnio na "zielonym talerzu" medaliony z polędwicy wołowej z śmietanowym, grzybowym sosem. Obiad jak z restauracji a przyjemność jedzenia nie do opisania. SKŁADNIKI 600 g polędwicy wołowej (4 steki)750 g ziemniaków (małych, młodych)250 g brokułów100 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)pół kapusty pekińskiej8 szt. boczniaka50 g masłaoliwa z oliweksólpieprz czarny mielony Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 99 4,9% Bialko 8,2g 5,5% Weglow... 6,5g 3,3% Tluszcze 4,4g 7,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 619 31% Bialko 51,6g 34,4% Weglow... 41g 20,5% Tluszcze 27,8g 46,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zacznij od przygotowania sosu z przepisu na śmietanowy sos grzybowy. Ziemniaki ugotuj do miękkości (jeżeli są młode - mogą być w łupinach).Brokuły ugotuj; jeżeli używasz mrożonego groszku - wrzuć go do garnka z brokułami na ostatnie kilka minut gotowania.Boczniaki umyj, pokrój w połówki, delikatni posól i podsmaż. Cztery steki posmaruj pędzelkiem oliwą i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Suchą patelnię grillową mocno rozgrzej.Smaż po 3 min z jednej strony i 4 min z drugiej.Steki posyp solą i zawiń w folię aluminiową na 7-10 minut. Po wyjęciu z folii na każdym steku ułóż plasterek masła.Na talerze wyłóż pokrojoną kapustę pekińską, ziemniaki, boczniaki, mięso i pozostałe warzywa. Podawaj z grzybowym sosem.