MENEMEN - TURECKA JAJECZNICA Menemen - turecka jajecznica KATEGORIE Śniadania CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.82)213 Michał@MilionSmaków Menemen to turecka jajecznica, bardzo aromatyczna z dużym dodatkiem warzyw, hmm, albo raczej z warzywną podstawą z dodatkiem jajek. Jest sycąca, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Trochę jednak trzeba postać w kuchni, bo papryka musi zmięknąć na patelni, ale ja na szczęście lubię ją w wersji jeszcze lekko chrupkiej ;) SKŁADNIKI 1 łyżka oliwy z oliwekpół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)¼ łyżeczki kozieradki2 ząbki czosnku świeżego¼ szt. papryki Cayenne1 cebula1 łyżeczka świeżego imbiru2 szt. pomidorów1 papryka Bell zielona5 szt. jajek PRZYGOTOWANIE Rozgrzej oliwę na patelni i wsyp przyprawy: kumin, kozieradkę i gorczycę Smaż kilka minut aż będzie wyraźnie czuć zapach przypraw Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną paprykę cayenne i posiekaną cebulę Smaż aż cebula zrobi się złocista Dodaj imbir starty na drobnej tarce i podsmażaj jeszcze minutę Wrzuć pomidory i paprykę pokrojone w kostkę i smaż około 10 minut aż sok puszczony przez warzywa trochę odparuje Wbij jajka i smaż aż do uzyskania porządanej konsystencji Pomysł zaczerpnąłem z akcji "Turcja od Kuchni" Durszlaka a dokładnie z tego przepisu.