MENEMEN - TURECKA JAJECZNICA
KATEGORIE
Śniadania
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.84)
Menemen to turecka jajecznica, bardzo aromatyczna z dużym dodatkiem warzyw, hmm, albo raczej z warzywną podstawą z dodatkiem jajek. Jest sycąca, rozgrzewająca i bardzo smaczna.
Trochę jednak trzeba postać w kuchni, bo papryka musi zmięknąć na patelni, ale ja na szczęście lubię ją w wersji jeszcze lekko chrupkiej ;)


SKŁADNIKI

1 łyżka oliwy z oliwek

pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)

¼ łyżeczki kozieradki

2 ząbki czosnku świeżego

¼ szt. papryki Cayenne

cebula

1 łyżeczka świeżego imbiru

2 szt. pomidorów

papryka Bell zielona

5 szt. jajek

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej oliwę na patelni i wsyp przyprawy: kumin, kozieradkę i gorczycę 
  2. Smaż kilka minut aż będzie wyraźnie czuć zapach przypraw
  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną paprykę cayenne i posiekaną cebulę
  4. Smaż aż cebula zrobi się złocista
  5. Dodaj imbir starty na drobnej tarce i podsmażaj jeszcze minutę
  6. Wrzuć pomidory i paprykę pokrojone w kostkę i smaż około 10 minut aż sok puszczony przez warzywa trochę odparuje
  7. Wbij jajka i smaż aż do uzyskania porządanej konsystencji

 

Pomysł zaczerpnąłem z akcji "Turcja od Kuchni" Durszlaka a dokładnie z tego przepisu.


Menemen - turecka jajecznica Przepis

Menemen - turecka jajecznica Przepis