METROWIEC
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 32
  • OCEŃ (średnia: 3.61)
Metrowiec to ciasto, które pojawiało się w moim domu rodzinym co święta i przy większości innych okazji kiedy udawało się namówić rodziców żeby je zrobili.
Przepis był doskonalony przez lata i został dopracowany do perfekcji.
To idealne połączenie ciemnego i jasnego ciasta z pysznym kremem budyniowym a wszystko to delikatnie przystrojone polewą czekoladową.


SKŁADNIKI

Ciasto I

1 szklanka mąki pszennej

4 szt. jajek

¾ szklanki białego cukru

4 łyżki wody (gorącej)

4 łyżki oleju roślinnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)

20 ml rumu (ciemnego)

Ciasto II

1 szklanka mąki pszennej (odjąć 2 łyżki)

2 łyżki kakao ciemnego (są zamiast dwóch łyżek mąki)

¾ szklanki białego cukru

4 szt. jajek

4 łyżki wody

4 łyżki oleju roślinnego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 ml rumu (ciemnego)

Krem

1 l mleka 2%

¾ szklanki białego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)

3 łyżki mąki pszennej (czubate)

1 opakowanie masła

Polewa

¼ opakowania masła

2 łyżki kakao ciemnego

3 łyżki cukru pudru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
256
12,8%
Bialko
4,6g
3,1%
Weglow...
30g
15%
Tluszcze
12,6g
21,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Najpierw w dwóch osobnych miskach przygotujemy ciasto ciemne i jasne.
  2. Ciasto jasne i ciemne przygotowuje się tak samo z tą różnicą, że w tym drugim zamiast dwóch łyżek mąki są dwie łyżki kakao.
  3. Oddziel żółtka od białek
  4. Żółtka utrzyj z cukrem
  5. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i rum
  6. Białka ubij mikserem na sztywną pianę
  7. Dodaj do reszty składników i wymieszaj dokładnie łyżką
  8. Tak samo zrób ciasto ciemne
  9. Oba ciasta wlej do formy keksowej i piecz około 30 minut w temperaturze 170 stopni
  10. Teraz trzeba przygotować krem
  11. W szklance mleka wymieszaj mąkę ziemniaczaną a następnie mąkę pszenną tak żeby nie było grudek
  12. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym często mieszając
  13. Do gotującego się mleka dolewaj powoli mleko z mąką ciągle mieszając
  14. Pogotuj około minuty i odstaw do ostygnięca
  15. Jak ostygnie to dodawaj po małych kawałkach masła i ucieraj na gładką masę
  16. Krem jest gotowy
  17. Ostygnięte ciasto pokrój na kromki (jak chleb) o grubości około pół centymetra
  18. Przekładaj na zmianę ciasto jasne i ciemne smarując je dość grubą warstwą kremu (tak żeby się dobrze złączyły)
  19. Teraz czas na polewę
  20. Do rondelka wrzuć masło
  21. Dodaj cukier i kakao i dolej 2 łyżki wody
  22. Ciągle mieszaj, żeby polewa się połączyła, ale nie zagotowała
  23. Polej ciasto polewą i odstaw, żeby zastygła
  24. Gotowe ciasto krój na skos, tak żeby kawałki wyszły jak na zdjęciach (na przemian jasne i ciemne paski)


Metrowiec Przepis

Metrowiec Przepis

Metrowiec Przepis