MIĘTOWA PANNA COTTA Z SYROPEM KLONOWYM Miętowa panna cotta z syropem klonowym KATEGORIE Słodkości Kuchnia włoska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 2.5)3 Michał@MilionSmaków Miętowa panna cotta z syropem klonowym to modyfikacja jednego z najbardziej znanych deserów kuchni włoskiej. Do klasycznego smaku słodkiej śmietany i wanili dodałem syrop klonowy i orzeźwiającą nutkę świeżej mięty. Dzięki użyciu blendera do wymieszania składników ta wersja panna cotty składa się z dwóch warstw - jednej o konsystencja kremowo-śmietanowego serka i drugiej - klasycznej panna cotty. SKŁADNIKI 500 ml śmietany kremówki 36%1½ łyżki cukru waniliowego3 łyżki syropu klonowego1½ łyżeczki żelatyny10 liści mięty świeżej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 342 17,1% Bialko 2,2g 1,4% Weglow... 10,9g 5,4% Tluszcze 32,3g 53,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 636 31,8% Bialko 4g 2,7% Weglow... 20,2g 10,1% Tluszcze 60g 100% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Śmietanę wlej do miskiDodaj miętę i 3 łyżki syropu klonowegoMiksuj kilkanaście sekund, na górze śmietana się lekko zetnie (a nie chcemy zrobić bitej śmietany)Przelej śmietanę do garnka i zagotujDodaj cukier i gotuj jeszcze 10 minutŻelatynę zalej dwoma łyżkami zimnej wody i poczekaj aż napęczniejeDodaj do gotującej się śmietany i dobrze rozmieszajPrzelej do małych miseczek i wstaw do lodówkiNajłatwiej wyjąć ciasto jeśli włoży się foremkę na około 5 sekund do gorącej wody a następnie odwrócić do góry dnem nad talerzem i lekko potrząsnąćPodawaj polane syropem klonowym i przystrojone liściem mięty