MIĘTOWY SMOOTHIE Z KANTALUPY I JABŁKA Miętowy smoothie z kantalupy i jabłka KATEGORIE Wegetariańskie Napoje i drinki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.67)3 Michał@MilionSmaków To smoothie to nie tylko doskonałe połączenie łagodnego smaku kantalupy z lekko kwaśnymi jabłkami i odświeżającym dodatkiem mięty, ale też skarbnica witamin i mikroelementów. Kantalupa zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę A i C, oraz zawiera duże ilości beta-karotenu i potasu, a wszystko to przy bardzo niewielu kaloriach. Jabłka zapewniają antyoksydanty, tofu dostarcza mangan, selen i żelazo a mięta poza odświeżeniem smaku wspomaga trawienie. SKŁADNIKI 225 g melona (kantalupa)2 szt. jabłek4 łyżki mięty świeżej1 szklanka jogurtu waniliowegopół szklanki musu jabłkowego120 g tofu2 łyżki oleju lnianego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 77 3,8% Bialko 3,1g 2,1% Weglow... 10,1g 5% Tluszcze 3g 5,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 227 11,4% Bialko 9,2g 6,1% Weglow... 29,9g 15% Tluszcze 9g 15,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Melona obrać ze skórki i pozbawić nasion, a następnie pokroić w kostkęJabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkęDo blendera wlać jogurt waniliowy, mus jabłkowy i olej lnianyDodać jabłko, tofu i miętęMiksować na wysokich obrotach około pół minuty (jeśli nie miksuje się dobrze to warto użyć trybu pulse jeśli blender go posiada)Dodać kantalupę i miksować jeszcze pół minuty do uzyskania gładkiej masyPodawać w szklankach - najlepiej od razu po zrobieniu, ale można też na drugi dzień po przechowywaniu w lodówce