MIGDAŁOWE BROWNIE Z MALINAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 18
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby czekoladowych ciast. Lato to idealny na nie czas - dzięki dostępnym teraz sezonowym owocom możemy przełamać słodki smak czekolady czymś kwaskowym. Moje ulubione połączenie to czekolada i maliny.
Przepis poniżej to nieco zmodyfikowana wersja klasycznego brownie - z dodatkiem zmielonych migdałów i wiórków kokosowych.


SKŁADNIKI

5 szt. jajek

200 g białego cukru

4 łyżki kakao ciemnego

200 g migdałów (do zmielenia)

70 g wiórków kokosowych

140 g czekolady ciemnej 70-85%

400 g malin

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
289
14,4%
Bialko
7,8g
5,2%
Weglow...
24,4g
12,2%
Tluszcze
18,1g
30,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (ja piekłam w termoobiegu).
  2. Migdały i wiórki kokosowe zmiel drobno, np. w elektrycznym młynku do kawy lub w robocie kuchennym. 
  3. 90 g gorzkiej czekolady roztop w kąpieli wodnej. Resztę połam na kawałki i odłóż. 
  4. Jajka ubijaj z cukrem przez ok. 6 minut.
  5. Dodaj kakao, zmielone migdały i wiórki kokosowe oraz roztopioną czekoladę. Wymieszaj. 
  6. Okrągłą formę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Masę wyłóż do formy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż połowę malin i kostki czekolady
  8. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. 
  9. Ostudź i udekoruj resztą malin


Migdałowe brownie z malinami Przepis

Migdałowe brownie z malinami Przepis

Migdałowe brownie z malinami Przepis