MIGDAŁOWE BROWNIE Z MALINAMI Migdałowe brownie z malinami KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 18 OCEŃ (średnia: 4.5)2 Kasia@MilionSmaków Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby czekoladowych ciast. Lato to idealny na nie czas - dzięki dostępnym teraz sezonowym owocom możemy przełamać słodki smak czekolady czymś kwaskowym. Moje ulubione połączenie to czekolada i maliny. Przepis poniżej to nieco zmodyfikowana wersja klasycznego brownie - z dodatkiem zmielonych migdałów i wiórków kokosowych. SKŁADNIKI 5 szt. jajek200 g białego cukru4 łyżki kakao ciemnego200 g migdałów (do zmielenia)70 g wiórków kokosowych140 g czekolady ciemnej 70-85%400 g malin Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 289 14,4% Bialko 7,8g 5,2% Weglow... 24,4g 12,2% Tluszcze 18,1g 30,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 215 10,7% Bialko 5,8g 3,9% Weglow... 18,1g 9,1% Tluszcze 13,5g 22,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni (ja piekłam w termoobiegu). Migdały i wiórki kokosowe zmiel drobno, np. w elektrycznym młynku do kawy lub w robocie kuchennym. 90 g gorzkiej czekolady roztop w kąpieli wodnej. Resztę połam na kawałki i odłóż. Jajka ubijaj z cukrem przez ok. 6 minut. Dodaj kakao, zmielone migdały i wiórki kokosowe oraz roztopioną czekoladę. Wymieszaj. Okrągłą formę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę wyłóż do formy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż połowę malin i kostki czekolady. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Ostudź i udekoruj resztą malin.