MIGDAŁOWO-ORZECHOWE KRUCHE CIASTECZKA
KATEGORIE
Słodkości
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.31)
Pyszne, domowe ciasteczka o kuszącym cynamonowo-waniliowym zapachu stanowią doskonałą i niezapychającą przekąskę do kawy lub gdy poczujemy ochotę na coś słodkiego w ciągu dnia. Mielone migdały i orzechy laskowe dają ciasteczkom nie tylko wspaniały smak, ale przyczyniają się też do ograniczenia ilości mąki pszennej w przepisie.


SKŁADNIKI

120 g migdałów (zmielonych)

60 g orzechów laskowych (zmielonych)

70 g mąki pszennej

50 g ksylitolu

100 g masła (miękkiego)

2 szt. żółtek

białko jajka

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 łyżeczki aromatu waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

płatki migdałowe (opcjonalnie do dekoracji)

orzech pecan (opcjonalnie do dekoracji)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
474
23,7%
Bialko
10,2g
6,8%
Weglow...
26g
13%
Tluszcze
39,2g
65,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W misce wymieszać mąkę ze zmielonymi migdałami i orzechami laskowymi.
  2. Dodać masło, ksylitol, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy, cynamon oraz żółtka i zagnieść ciasto.
  3. Uformować z niego niewielkie kuleczki, które należy lekko spłaszczyć kładąc na blachę z papierem do pieczenia.
  4. Tak przygotowane ciasteczka posmarować lekko białkiem, posypać cukrem waniliowym albo ksylitolem lub udekorować płatkami migdałowymi i orzechami pecan ( lub innymi orzechami, które lubimy; można też udekorować ciasteczka dopiero po upieczeniu ).
  5. Piec ciasteczka w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg około 20-25 minut.


Migdałowo-orzechowe kruche ciasteczka Przepis

Migdałowo-orzechowe kruche ciasteczka Przepis