MINI BANANY W WANILIOWYM CIEŚCIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 5)
Mini banany smakują dokładnie tak jak normalne banany do których jesteśmy przyzwyczajeni. No, może są nieco słodsze, ale to zależy od tego jak bardzo są dojrzałe. Ich rozmiar sprawia, że są doskonałe do takich rzeczy jak taki deser.
Całe banany smażone w waniliowym cieście smakują doskonale zarówno na gorąco jak i na zimno.


SKŁADNIKI

4 szt. bananów mini

¼ szklanki mleka 2%

jajko

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki białego cukru

pół szklanki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski wbij jajko i wlej mleko
  2. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, zwykły cukier i proszek do pieczenia
  3. Dokładnie wymieszaj rózgą albo mikserem
  4. Obierz banany i wrzuć do ciasta
  5. Dokładnie je obtocz w cieście
  6. Wrzucaj do gorącego oleju (oleju musi być tyle, żeby sięgał wrzuconym bananom przynajmniej do połowy)
  7. Smaż około 3 minut (ciasto musi się zrobić żółto-brązowe)
  8. Można podawać posypane cukrem pudrem


Mini banany w waniliowym cieście Przepis

Mini banany w waniliowym cieście Przepis