MINI PIZZA Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ I MOZZARELLĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kolejna w naszej kolekcji mini pizza na spodzie z ciasta francuskiego. To doskonałe danie, które można szybko przygotować na przekąskę.
Tym razem robimy ją z sera mozzarella z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii. Klasyczne, sprawdzone i bardzo smaczne połączenie ;)


SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego

16 szt. pomidorów suszonych

2 szt. sera mozzarella

16 liści świeżej bazylii

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
354
17,7%
Bialko
11,1g
7,4%
Weglow...
24,3g
12,1%
Tluszcze
24,7g
41,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Połóż ciasto francuskie na blacie i potnij je na 8 równych kawałków (najlepiej kwadratowych).
  2. Złóż je delikatnie na pół (tak, żeby się nie skleiło).
  3. Teraz sklej krótsze boki, tak żeby powstała sakiewka.
  4. Połóż ciasto tak, żeby zlepione boki celowały w górę i rozchyl środek.
  5. Pokrój suszone pomidory w drobne kawałki i włóż je do każdej pizzy (nie odsączaj ich z oliwy).
  6. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach mozzarellę i wsyp ją do ciasta.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Przełóż pizze na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika.
  9. Po 12 minutach dołóż na każda pizzę listki bazyli.
  10. Piecz jeszcze 3 minuty.


Mini pizza z suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą Przepis

Mini pizza z suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą Przepis

DODAJ KOMENTARZ