MINI PIZZA Z SUSZONYMI POMIDORAMI, BAZYLIĄ I MOZZARELLĄ Mini pizza z suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą KATEGORIE Przekąski Kuchnia włoska CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 4.75)2 Michał@MilionSmaków Kolejna w naszej kolekcji mini pizza na spodzie z ciasta francuskiego. To doskonałe danie, które można szybko przygotować na przekąskę. Tym razem robimy ją z sera mozzarella z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii. Klasyczne, sprawdzone i bardzo smaczne połączenie ;) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego16 szt. pomidorów suszonych2 szt. sera mozzarella16 liści świeżej bazylii Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 354 17,7% Bialko 11,1g 7,4% Weglow... 24,3g 12,1% Tluszcze 24,7g 41,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 362 18,1% Bialko 11,3g 7,5% Weglow... 24,8g 12,4% Tluszcze 25,3g 42,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Połóż ciasto francuskie na blacie i potnij je na 8 równych kawałków (najlepiej kwadratowych). Złóż je delikatnie na pół (tak, żeby się nie skleiło). Teraz sklej krótsze boki, tak żeby powstała sakiewka. Połóż ciasto tak, żeby zlepione boki celowały w górę i rozchyl środek. Pokrój suszone pomidory w drobne kawałki i włóż je do każdej pizzy (nie odsączaj ich z oliwy). Zetrzyj na tarce o dużych oczkach mozzarellę i wsyp ją do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przełóż pizze na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Po 12 minutach dołóż na każda pizzę listki bazyli. Piecz jeszcze 3 minuty.