MINI ROLADA NA PRZEKĄSKĘ Mini rolada na przekąskę KATEGORIE Przekąski Mięsne CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 2.5)1 Michał@MilionSmaków Takie mini roladki mogą mieć różne nadzienie i doskonale sprawdzają się z odpowiednimi dodatkami na obiad, ale ja zdecydowanie wolę je jako przekąski, które łatwo się pakuje na wynos. Oczywiście taką przekąskę można zjeść na zimno albo podgrzać. W obu wersjach smakuje tak samo dobrze. Przepis pochodzi z zeszytu mamy właśnie w tej wersji z nadzieniem, które w głównej mierze składa się z pieczarek z dodatkiem orzechów. SKŁADNIKI 1 jajkopół kg pieczarek2 szt. cebuli1 łyżka masłapół szklanki natki pietruszkipół szklanki orzechów włoskich1 kg schabupół łyżeczki mielonego pieprzupół łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE Jajko ugotuj na twardo i odstaw. Obierz i posiekaj drobno pieczarki i cebule. Rozpuść na patelni łyżkę masła i dodaj cebulę. Po kilku minutach dodaj pieczarki. Duś do odparowania wody (około 10 minut). Jajko posiekaj na drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Sparz orzechy włoskie i drobno je potnij. Włóż wszystkie składniki do miski, dopraw pieprzem i solą i wymieszaj. Schab mocno rozbij (jak na kotlety schabowe). Natrzyj je z jednej strony pieprzem i solą i połóż tą stroną na blat lub deskę. Nałóż na mięso zimny farsz i zwiń je w małe roladki. Zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Podsmaż na patelni około 3 minut z każdej strony (około 12 minut całość). Można podać gorące jako obiad, np z fasolką szparagową lub na zimno pokrojone w plasterki jako pyszną przekąskę.