MINI ROLADA NA PRZEKĄSKĘ


KATEGORIE
Przekąski
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 35 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 2.5)
Takie mini roladki mogą mieć różne nadzienie i doskonale sprawdzają się z odpowiednimi dodatkami na obiad, ale ja zdecydowanie wolę je jako przekąski, które łatwo się pakuje na wynos.
Oczywiście taką przekąskę można zjeść na zimno albo podgrzać. W obu wersjach smakuje tak samo dobrze.
Przepis pochodzi z zeszytu mamy właśnie w tej wersji z nadzieniem, które w głównej mierze składa się z pieczarek z dodatkiem orzechów.


SKŁADNIKI

jajko

pół kg pieczarek

2 szt. cebuli

1 łyżka masła

pół szklanki natki pietruszki

pół szklanki orzechów włoskich

1 kg schabu

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajko ugotuj na twardo i odstaw.
  2. Obierz i posiekaj drobno pieczarki i cebule.
  3. Rozpuść na patelni łyżkę masła i dodaj cebulę.
  4. Po kilku minutach dodaj pieczarki.
  5. Duś do odparowania wody (około 10 minut).
  6. Jajko posiekaj na drobną kostkę.
  7. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  8. Sparz orzechy włoskie i drobno je potnij.
  9. Włóż wszystkie składniki do miski, dopraw pieprzem i solą i wymieszaj.
  10. Schab mocno rozbij (jak na kotlety schabowe).
  11. Natrzyj je z jednej strony pieprzem i solą i połóż tą stroną na blat lub deskę.
  12. Nałóż na mięso zimny farsz i zwiń je w małe roladki.
  13. Zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką.
  14. Podsmaż na patelni około 3 minut z każdej strony (około 12 minut całość).
  15. Można podać gorące jako obiad, np z fasolką szparagową lub na zimno pokrojone w plasterki jako pyszną przekąskę.


Mini rolada na przekąskę Przepis

Mini rolada na przekąskę Przepis

DODAJ KOMENTARZ