MINI SZASZŁYKI Z GRUSZKI I SERA ROKPOL
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Interesujące połączenie świeżego smaku gruszki ze słodyczą miodu i ostrym smakiem sera pleśniowego.
Taka przekąska dobrze się sprawdzi gdy przyjdą niezapowiedziani goście. Pasuje do piwa, wina i ... herbaty. Dodatkowym plusem tej przekąski jest to, że smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.


SKŁADNIKI

2 szt. gruszek świeżych

2 łyżki masła

2 łyżki miodu

150 g sera rokpol

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
170
8,5%
Bialko
5,6g
3,7%
Weglow...
16,6g
8,3%
Tluszcze
9,8g
16,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz gruszki i przetnij je na pół
  2. Wytnij gniaza nasienne a owoce pokrój w grubą kostkę (o boku około 1,5 cm)
  3. Rozgrzej masło na patelni i przełóż gruszki
  4. Smaż około 4 minut przekręcając kostki od czasu do czasu
  5. Wlej miód i mieszaj tak, żeby owoce obtoczyły się masłem i miodem
  6. Zdejmij gruszki z patelni i odstaw
  7. Potnij ser rokpol w takie same kostki
  8. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na zmianę kawałek gruszki i sera


Mini szaszłyki z gruszki i sera rokpol Przepis

Mini szaszłyki z gruszki i sera rokpol Przepis