MINI-TARTY Z PIECZONYMI BURACZKAMI Mini-tarty z pieczonymi buraczkami KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Lekkie i zdrowe CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Ten pomysł, podejrzany na blogu kwestiasmaku.com początkowo wydał mi się dziwny ale korzystając z faktu posiadania ekologicznych buraczków z ogródka mamy postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł moje oczekiwanie - tarty wyszły naprawdę przepyszne. Buraczki mają tu wspaniały, nieco słodki smak za sprawą balsamiczno-miodowej glazury a połączenie z pleśniowym serem i francuskim ciastem jest genialne. Tarty pieczemy w formie na muffiny a po wyjęciu obracamy dołem do góry. Jedyny mankament to długi czas pieczenia buraczków ale to ze spokojem możecie zrobić dzień wcześniej. SKŁADNIKI 3 szt. buraków1 opakowanie ciasta francuskiego60 g sera rokpol1 łyżka octu balsamicznego2 łyżki miodu1 łyżka sosu balsamico1 jajkorukola Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 272 13,6% Bialko 5,9g 3,9% Weglow... 25,2g 12,6% Tluszcze 16,5g 27,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 180 9% Bialko 3,9g 2,6% Weglow... 16,7g 8,3% Tluszcze 10,9g 18,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Buraczki umyj, owiń każdego w folię aluminiową i piecz przez ok. 1h i 20 minut.W miseczce przygotuj glazurę mieszając ocet balsamiczny, miód i sos balsamico. Formę na 12 muffinek wysmaruj oliwą. Po ostudzeniu buraczki obierz, pokrój w plastry i ułóż je w wgłębieniach na muffinki, polej większością glazury balsamicznej. Z ciasta francuskiego wytnij kółka o średnicy takiej jak wgłębienia na muffiny i na każdym zrób nacięcie nożem.Kółka ułóż na buraczkach i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 15 minut aż ciasto nieco urośnie i się zarumieni. Z wgłębień delikatnie wyjmij tarty obracając je na talerzu ciastem do dołu. Na buraczkach ułóż kawałki sera pleśniowego i rukolę.Podawaj na ciepło (na zimno nie wiem jak smakują bo u mnie żadna nie zdążyła ostygnąć ;) ).