MINI-TARTY Z PIECZONYMI BURACZKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
Ten pomysł, podejrzany na blogu kwestiasmaku.com początkowo wydał mi się dziwny ale korzystając z faktu posiadania ekologicznych buraczków z ogródka mamy postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł moje oczekiwanie - tarty wyszły naprawdę przepyszne.
Buraczki mają tu wspaniały, nieco słodki smak za sprawą balsamiczno-miodowej glazury a połączenie z pleśniowym serem i francuskim ciastem jest genialne. Tarty pieczemy w formie na muffiny a po wyjęciu obracamy dołem do góry.
Jedyny mankament to długi czas pieczenia buraczków ale to ze spokojem możecie zrobić dzień wcześniej.


SKŁADNIKI

3 szt. buraków

1 opakowanie ciasta francuskiego

60 g sera rokpol

1 łyżka octu balsamicznego

2 łyżki miodu

1 łyżka sosu balsamico

jajko

rukola

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
272
13,6%
Bialko
5,9g
3,9%
Weglow...
25,2g
12,6%
Tluszcze
16,5g
27,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. 
  2. Buraczki umyj, owiń każdego w folię aluminiową i piecz przez ok. 1h i 20 minut.
  3. W miseczce przygotuj glazurę mieszając ocet balsamiczny, miód i sos balsamico
  4. Formę na 12 muffinek wysmaruj oliwą. 
  5. Po ostudzeniu buraczki obierz, pokrój w plastry i ułóż je w wgłębieniach na muffinki, polej większością glazury balsamicznej. 
  6. Z ciasta francuskiego wytnij kółka o średnicy takiej jak wgłębienia na muffiny i na każdym zrób nacięcie nożem.
  7. Kółka ułóż na buraczkach i posmaruj roztrzepanym jajkiem
  8. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 15 minut aż ciasto nieco urośnie i się zarumieni. 
  9. Z wgłębień delikatnie wyjmij tarty obracając je na talerzu ciastem do dołu. 
  10. Na buraczkach ułóż kawałki sera pleśniowego i rukolę.
  11. Podawaj na ciepło (na zimno nie wiem jak smakują bo u mnie żadna nie zdążyła ostygnąć ;) ).


Mini-tarty z pieczonymi buraczkami Przepis

Mini-tarty z pieczonymi buraczkami Przepis