MIODOWNIK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 24
  • OCEŃ (średnia: 2.89)
Miodownik to jedno z moich ulubionych "suchych" ciast. Idealnie komponuje się z gorącą kawą.
Jest przy nim trochę pracy, ale smak zdecydowanie wam to wynagrodzi.
Nie jest to klasyczny przepis jaki możecie znaleźć w internecie czy książkach, tradycyjny krem do miodownika został tutaj zastąpiony genialnym kremem do metrowca w wykonaniu mojego ojca.
Ten przepis to jeden z tych, który moi rodzice udoskonalili przez lata do perfekcji składając różne wersje przepisów i ciast.


SKŁADNIKI

Ciasto

3½ szklanki mąki pszennej

0,66 szklanki cukru pudru

150 g masła

2 łyżki mleka 2%

2 łyżki miodu

jajko

2 łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie

1 l mleka 2%

¾ szklanki białego cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)

3 łyżki mąki pszennej (czubate)

1 opakowanie masła

Polewa

¼ opakowania masła

2 łyżki kakao ciemnego

3 łyżki cukru pudru

Posypka

migdały (płatki)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
283
14,2%
Bialko
4,1g
2,7%
Weglow...
32,5g
16,3%
Tluszcze
15,4g
25,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę wysyp na blat sołu lub stolnicę
  2. Masło posiekaj nożem i połóż na mące
  3. Posyp cukrem pudrem
  4. Miód rozpuść w ciepłym mleku
  5. Polej mąkę mlekiem z miodem
  6. Wbij jajko i posyp sodą
  7. Zagnieć ciasto aż będzie jednolita masa
  8. Uformuj kulkę i podziel ją na trzy równe części
  9. Każdą część umieść na blasze do pieczenia (osobno) wyłożonej papierem do pieczenia (dość cienko)
  10. Piecz około 12 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem
  11. W szklance mleka wymieszaj mąkę ziemniaczaną a następnie mąkę pszenną tak żeby nie było grudek
  12. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym często mieszając
  13. Do gotującego się mleka wlewaj powoli mleko z mąkami ciągle mieszając
  14. Pogotuj jeszcze około minuty i odstaw do ostygnięcia
  15. Ucieraj kostkę masła dodając po łyżce przygotowanej masy
  16. Nadzienie jest gotowe
  17. Ostygnięte kawałki ciasta przełóż masą i złóż w jedno ciasto
  18. Przygotowujemy polewę
  19. Postaw rondelek na palniku (nie chcemy dopuścić do zagotowania masy)
  20. Wrzuć do niego masło
  21. Dosyp cukier i kakao
  22. Dodaj dwie łyżki wody
  23. Ciągle mieszaj, żeby polewa się dobrze połączyła, ale nie zagotowuj
  24. Polej ciasto polewą, posyp płatkami migdałów i odstaw
  25. Miodownik można jeść od razu po zastygnięciu polewy, ale zdecydowanie najlepszy jest po 24 godzinach od zrobienia jak ciasto przesiąknie smakiem nadzienia - spróbujcie tyle wytrwać bez zjedzenia całego ;)


Miodownik Przepis

Miodownik Przepis