MIZERIA Mizeria KATEGORIE Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia polska Dodatki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.17)6 Kasia@MilionSmaków Przepis na klasyczną mizerię na bazie jogurtu i kefiru zamiast śmietany. SKŁADNIKI 1½ szt. świeżego ogórka szklarniowego4 łyżki jogurtu naturalnego4 łyżki kefiru1 łyżka octu spirytusowegosól (świeżo zmielona)pieprz czarny mielony (świeżo zmielony) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 30 1,5% Bialko 1,6g 1,1% Weglow... 4,3g 2,2% Tluszcze 0,9g 1,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 68 3,4% Bialko 3,7g 2,5% Weglow... 9,8g 4,9% Tluszcze 2,1g 3,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Półtora ogórka pokrój w cieniutkie plasterki (lub zetrzyj na tarce). Dopraw świeżo zmieloną solą i pieprzem. Dodaj łyżkę octu i wymieszaj. Odstaw na chwilę. W szklance wymieszaj jogurt z kefirem a następnie dodaj je do ogórków. Całość dokładnie wymieszaj.