MIZERIA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 10 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Przepis na klasyczną mizerię na bazie jogurtu i kefiru zamiast śmietany.


SKŁADNIKI

1½ szt. świeżego ogórka szklarniowego

4 łyżki jogurtu naturalnego

4 łyżki kefiru

1 łyżka octu spirytusowego

sól (świeżo zmielona)

pieprz czarny mielony (świeżo zmielony)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
30
1,5%
Bialko
1,6g
1,1%
Weglow...
4,3g
2,2%
Tluszcze
0,9g
1,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Półtora ogórka pokrój w cieniutkie plasterki (lub zetrzyj na tarce).
  2. Dopraw świeżo zmieloną solą i pieprzem.
  3. Dodaj łyżkę octu i wymieszaj. Odstaw na chwilę.
  4. W szklance wymieszaj jogurt z kefirem a następnie dodaj je do ogórków. Całość dokładnie wymieszaj.


Mizeria Przepis