MODRA KAPUSTA WINNA Modra kapusta winna KATEGORIE Kuchnia polska Dodatki Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 5 OCEŃ (średnia: 4.17)6 Kasia@MilionSmaków Modra kapusta jest doskonałym dodatkiem do wszelkich dań mięsnych, głównie wołowiny, królika lub kaczki. Jest dość prosta w przygotowaniu ale klucz tkwi w dobrym doprawieniu. Ja do swoich ulubionych proporcji dochodziłam w kilku próbach. Mój ulubiony wariant poniżej - czyli modra kapusta zasmażana z posmakiem octu balsamicznego i czerwonego wina. SKŁADNIKI 1 kg kapusty modrej2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli1 łyżeczka ksylitolu (ewentualnie cukru)2 łyżki octu balsamicznegopół szklanki wina czerwonego wytrawnego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 60 3% Bialko 1,2g 0,8% Weglow... 7,1g 3,5% Tluszcze 2,7g 4,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 140 7% Bialko 2,9g 1,9% Weglow... 16,6g 8,3% Tluszcze 6,3g 10,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Kapustę umyj i pokrój. W dużym garnku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj modrą kapustę, dopraw łyżeczką soli, łyżeczką ksylitolu i 2 łyżkami octu balsamicznego. Całość wymieszaj i podsmażaj mieszając dość często. Kiedy płyn odparuje i kapusta zacznie się smażyć dolewaj po trochu czerwone wino - łącznie pół szklanki. Duś aż kapusta zmięknie często mieszając. Jeżeli zacznie się przysmażać dolej trochę wody.