MOZZARELLA IN CARROZZA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)


SKŁADNIKI

14 kromek chleba tostowego

2 szt. sera mozzarella

6 łyżek mąki pszennej

2 szt. jajek

6 szt. bułki tartej

olej rzepakowy (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Odetnij skórkę od chleba tostowego tak, żeby uzyskać kwadrat (najlepiej ciąć po dwie kromki na raz - wtedy składane trójkąty będą idealnie równe).
  2. Mozzarellę potnij na plasterki - tak między 3 a 5 milimetrów i odsącz (można położyć na sitku na jakiś czas lub zrobić to ręcznikami papierowymi).
  3. No dolą kromkę chleba połóż ser (tak, żeby nie wystawał poza brzegi), przykryj drugą kromką i mocno dociśnij.
  4. Przetnij na pół na ukos lub na 4 części (najlepiej też na ukos).
  5. Obtocz w mące a następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej (jak tradycyjną polską panierkę)
  6. Tę czynność powtórz jeszcze raz lub 2 razy.
  7. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Oleju musi być tyle, żeby po wrzuceniu chleb w nim pływał i nie dotykał dna.
  8. Wrzucając zwróć uwagę, żeby chlebki miały przestrzeń i się nie dotykały.
  9. Smaż około 2 minut (obracając w połowie czasu).
  10. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  11. Najlepiej jeść jak lekko przestygną.


Mozzarella in carrozza Przepis

Mozzarella in carrozza Przepis