MOZZARELLA IN CARROZZA Mozzarella in carrozza KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Kuchnia włoska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków SKŁADNIKI 14 kromek chleba tostowego2 szt. sera mozzarella6 łyżek mąki pszennej2 szt. jajek6 szt. bułki tartejolej rzepakowy (do smażenia) PRZYGOTOWANIE Odetnij skórkę od chleba tostowego tak, żeby uzyskać kwadrat (najlepiej ciąć po dwie kromki na raz - wtedy składane trójkąty będą idealnie równe). Mozzarellę potnij na plasterki - tak między 3 a 5 milimetrów i odsącz (można położyć na sitku na jakiś czas lub zrobić to ręcznikami papierowymi). No dolą kromkę chleba połóż ser (tak, żeby nie wystawał poza brzegi), przykryj drugą kromką i mocno dociśnij. Przetnij na pół na ukos lub na 4 części (najlepiej też na ukos). Obtocz w mące a następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej (jak tradycyjną polską panierkę) Tę czynność powtórz jeszcze raz lub 2 razy. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Oleju musi być tyle, żeby po wrzuceniu chleb w nim pływał i nie dotykał dna. Wrzucając zwróć uwagę, żeby chlebki miały przestrzeń i się nie dotykały. Smaż około 2 minut (obracając w połowie czasu). Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepiej jeść jak lekko przestygną.