MUFFINKI CZEKOLADOWE Z MALINAMI I WIŚNIAMI Muffinki czekoladowe z malinami i wiśniami KATEGORIE Słodkości Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 4.5)3 Michał@MilionSmaków To dość klasyczne muffinki czekoladowe - proste i smaczne. Dzięki temu, że w składzie mają i maliny i wiśnie smakują świeżo i orzeźwiająco - bardzo dobrze pasuje do nich lekka kwaśność wiśni i słodkość malin (lepiej użyć dobrze dojrzałych). Smacznego! SKŁADNIKI 200 g wiśni300 g malinpół opakowania masła2 szklanki mąki orkiszowej1½ opakowania czekolady ciemnej 70-85%2 szt. jajekpół szklanki mleka 2%3 łyżeczki proszku do pieczenia100 g cukru trzcinowego2 łyżki kakao ciemnego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 244 12,2% Bialko 5,5g 3,7% Weglow... 27,5g 13,7% Tluszcze 12,2g 20,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 562 28,1% Bialko 12,7g 8,4% Weglow... 63,3g 31,6% Tluszcze 28,1g 46,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zacznij od rozmrożenia wiśni - zamrożone oddadzą za dużo wody podczas pieczenia. (Jeśli masz świeże to wytnij z nich pestki) Rozpuść gorzką czekoladę z masłem w rondelku na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jak tylko się rozpuści zdejmij z palnika. Jak nieco ostygnie dodaj pozostałe składniki: jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz kakao. Dokładnie wymieszaj. Dodaj wiśnie i maliny i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek do muffinek (pamiętaj, żeby zostawić trochę miejsca od góry, bo rosną w trakcie pieczenia) Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 20 minut w termoobiegu.