MUFFINKI CZEKOLADOWO-BANANOWE Muffinki czekoladowo-bananowe KATEGORIE Przekąski Słodkości CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 16 OCEŃ (średnia: 2.5)3 Beata@MilionSmaków Szybki i prosty deser przygotowany z łatwo dostępnych składników. Sprawdzi się idealnie kiedy nie mamy czasu na długie pieczenie i zostały nam bardzo dojrzałe banany. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson. SKŁADNIKI 3 szt. bananów (bardzo dojrzałe i miękkie)125 ml oleju roślinnego2 szt. jajek100 g cukru trzcinowego175 g mąki pszennej50 g mąki pszennej pełnoziarnistej3 łyżki kakao ciemnego1 łyżeczka sody oczyszczonej Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 260 13% Bialko 4,1g 2,7% Weglow... 33,1g 16,5% Tluszcze 12,4g 20,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 190 9,5% Bialko 3g 2% Weglow... 24,1g 12% Tluszcze 9,1g 15,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i wyłożyć blaszkę do muffinek papierowymi foremkami.Rozgnieść banany widelcem lub mikserem, dodać olej, potem jajka i cukier.Zmieszać mąki, kakao i sodę, dodać tę mieszaninę do bananów i reszty lekko ucierając.Przełożyć masę do przygotowanych foremek i piec około 20 minut.Można muffinki udekorować np. płatkami migdałowymi.