MUFFINKI CZEKOLADOWO-BANANOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 1.5)
Szybki i prosty deser przygotowany z łatwo dostępnych składników. Sprawdzi się idealnie kiedy nie mamy czasu na długie pieczenie i zostały nam bardzo dojrzałe banany.
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson.


SKŁADNIKI

3 szt. bananów (bardzo dojrzałe i miękkie)

125 ml oleju roślinnego

2 szt. jajek

100 g cukru trzcinowego

175 g mąki pszennej

50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

3 łyżki kakao ciemnego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
260
13%
Bialko
4,1g
2,7%
Weglow...
33,1g
16,5%
Tluszcze
12,4g
20,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i wyłożyć blaszkę do muffinek papierowymi foremkami.
  2. Rozgnieść banany widelcem lub mikserem, dodać olej, potem jajka i cukier.
  3. Zmieszać mąki, kakao i sodę, dodać tę mieszaninę do bananów i reszty lekko ucierając.
  4. Przełożyć masę do przygotowanych foremek i piec około 20 minut.
  5. Można muffinki udekorować np. płatkami migdałowymi.


Muffinki czekoladowo-bananowe Przepis

Muffinki czekoladowo-bananowe Przepis

Muffinki czekoladowo-bananowe Przepis