MUFFINKI JABŁKOWO-GRUSZKOWE BEZGLUTENOWE LIGHT
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
Muffinki idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy je potraktować nie tylko jako przekąska, ale pełnowartościowe danie w formie zdrowych słodyczy.
Ciasto konsystencją odbiega od tradycyjnych mącznych muffinek (jest bardziej rzadkie).


SKŁADNIKI

200 g musu jabłkowego (najlepiej zrobionego własnoręcznie z podgotowanych i zblendowanych słodkich jabłek, aby nie dodawać już tu cukru)

200 g migdałów (drobno zmielonych)

60 g wiórków kokosowych (mogą być lekko zmielone)

2 szt. jajek

30 g oleju kokosowego (rozpuszczonego)

1 łyżka cynamonu

1 łyżka likieru amaretto

pół łyżeczki sody oczyszczonej

jabłko (z gatunku słodkich, małe)

pół gruszek świeżych (dojrzałej, słodkiej)

1 łyżka kakao ciemnego

20 g czekolady ciemnej 70-85% (gorzkiej, opcjonalnie do polewy)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
250
12,5%
Bialko
6,6g
4,4%
Weglow...
11,6g
5,8%
Tluszcze
20,2g
33,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W dużym naczyniu wymieszać mus jabłkowy, jajka, olej kokosowy i amaretto.
  2. W drugim naczyniu połączyć ze sobą zmielone migdały, wiórki kokosowe, cynamon, sodę i kakao.
  3. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
  4. Połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  5. Pokroić jabłko i gruszkę w kostkę i wrzucić do ciasta.
  6. Masę przełożyć do foremek do muffinek do około 3/4 wysokości (dobrze wysmarowanych lub do papierowych papilotów).
  7. Piec około 30 minut lub trochę dłużej jeśli preferujecie bardziej zwartą konsystencję.
  8. Po ostudzeniu można udekorować polewą z rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady.


Muffinki jabłkowo-gruszkowe bezglutenowe light Przepis

Muffinki jabłkowo-gruszkowe bezglutenowe light Przepis