MUFFINKI MARCHEWKOWE Z KORZENNĄ NUTĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 9
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Czy słodkie przysmaki mogą być jednocześnie zdrowe i lekkie? Oczywiście - wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Aromatyczne, marchewkowo-korzenne muffinki na pewno umilą Ci dzień w pracy jednocześnie zaspokajając zarówno głód, jak i ochotę na słodkie co nieco.
Tradycyjną mąkę pszenną zastąpiłam tą pełnoziarnistą, a cukier biały - brązowym. Do tego starta marchewka, kawałki ananasa, mus jabłkowy, orzechy włoskie... Jeśli nie wyobrażacie sobie dobrego muffinka bez bitej śmietany zastąpcie ją lekkim kremem z serka ricotta.
A kandyzowany imbir jest już tylko wisienką na torcie :)


SKŁADNIKI

Ciasto

1 szklanka marchewek (startej)

1 szklanka świeżego ananasa

pół szklanki musu jabłkowego

pół szklanki cukru trzcinowego

jajko

3 łyżki oliwy z oliwek

1,30 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka przyprawy do piernika

¼ szklanki orzechów włoskich (posiekanych)

szczypta soli

Krem

100 g sera ricotta

20 g cukru pudru

1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej naturalnego ekstraktu)

¼ szklanki imbiru kandyzowanego

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj formę do muffinów (na ok. 9 szt.) i wysmaruj ją niewielką ilością oliwy. Formę możesz oczywiście zastąpić papilotkami. 
  2. Marchewkę zetrzyj na tarce. 
  3. Orzechy włoskie posiekaj dość drobno. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. 
  5. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. 
  6. Ciasto przełóż do foremek napełniając je niemal w całości. 
  7. Piecz przez ok. 20 minut. 
  8. W miseczce dokładnie wymieszaj ser ricotta, cukier puder i ekstrakt waniliowy
  9. Muffinki przestudź po czym nałóż na nie krem i ozdób kawałkami kandyzowanego imbiru


Muffinki marchewkowe z korzenną nutą Przepis

Muffinki marchewkowe z korzenną nutą Przepis

Muffinki marchewkowe z korzenną nutą Przepis

Muffinki marchewkowe z korzenną nutą Przepis