MUFFINKI Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Wszelkie rodzaje muffinek to dobra propozycja nie tylko na smaczny podwieczorek ale również słodkie śniadanie czy przekąska do pracy. W tych muffinkach wyraźnie wyczujecie czekoladową nutę - dzięki dodaniu białej, startej czekolady. A po ugryzieniu niespodzianka - karmelizowane kawałki banana w środku.
Pomysł z książki "White plate - Słodkie" Elizy Mórawskiej z moimi modyfikacjami.


SKŁADNIKI

Nadzienie

100 g białego cukru

100 ml wody

2 szt. bananów

Ciasto

300 g mąki pszennej

100 g białego cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g czekolady białej

2 szt. jajek

280 g kefiru

120 g masła

cukier puder (do dekoracji)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
256
12,8%
Bialko
4,6g
3,1%
Weglow...
36g
18%
Tluszcze
10,3g
17,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na początek przygotuj karmel: do patelni wlej wodę, dodaj cukier i mieszaj aż powstanie złocisty karmel. 
  2. Każdego banana pokrój na 12 plasterków i dodaj do karmelu. Smaż przez chwilę i zdejmij z ognia.
  3. Masło roztop.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni.
  5. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i startą na tarce białą czekoladę. Wymieszaj.
  6. W drugiej misce wymieszaj jajka, kefir i roztopione masło
  7. Wymieszaj zawartość obu misek. 
  8. Otwory formy na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. 
  9. Każdą papilotkę napełnij do połowy masą, włóż po 2 kawałki bananów po czym przykryj pozostałą masą. 
  10. Piecz na złoto przez 25-30 minut. 
  11. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Muffinki z karmelizowanymi bananami Przepis

Muffinki z karmelizowanymi bananami Przepis