MUFFINKI Z KARMELIZOWANYMI BANANAMI Muffinki z karmelizowanymi bananami KATEGORIE Śniadania Przekąski Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 3.9)5 Kasia@MilionSmaków Wszelkie rodzaje muffinek to dobra propozycja nie tylko na smaczny podwieczorek ale również słodkie śniadanie czy przekąska do pracy. W tych muffinkach wyraźnie wyczujecie czekoladową nutę - dzięki dodaniu białej, startej czekolady. A po ugryzieniu niespodzianka - karmelizowane kawałki banana w środku. Pomysł z książki "White plate - Słodkie" Elizy Mórawskiej z moimi modyfikacjami. SKŁADNIKI Nadzienie100 g białego cukru100 ml wody2 szt. bananówCiasto300 g mąki pszennej100 g białego cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g czekolady białej2 szt. jajek280 g kefiru120 g masłacukier puder (do dekoracji) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 256 12,8% Bialko 4,6g 3,1% Weglow... 36g 18% Tluszcze 10,3g 17,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 344 17,2% Bialko 6,2g 4,1% Weglow... 48,2g 24,1% Tluszcze 13,8g 23% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Na początek przygotuj karmel: do patelni wlej wodę, dodaj cukier i mieszaj aż powstanie złocisty karmel. Każdego banana pokrój na 12 plasterków i dodaj do karmelu. Smaż przez chwilę i zdejmij z ognia.Masło roztop.Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni.Do dużej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i startą na tarce białą czekoladę. Wymieszaj.W drugiej misce wymieszaj jajka, kefir i roztopione masło. Wymieszaj zawartość obu misek. Otwory formy na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Każdą papilotkę napełnij do połowy masą, włóż po 2 kawałki bananów po czym przykryj pozostałą masą. Piecz na złoto przez 25-30 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.