MUFFINKI Z MALINAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)


SKŁADNIKI

250 g malin

125 g masła

75 g białego cukru

3 szt. jajek

175 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

75 g migdałów (całe lub zmielone)

4 łyżki śmietany kremówki 36%

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
295
14,8%
Bialko
6,2g
4,2%
Weglow...
23,7g
11,9%
Tluszcze
19,5g
32,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Maliny umyj i zostaw na durszlaku żeby obciekły. 
  2. Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera z końcówką-hakiem. 
  3. Zmień końcówki miksera na te do ubijania i miksując dalej dodawaj jajka
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni z funkcją termoobiegu. 
  5. W osobnej misce mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia z zmielonymi migdałami
  6. Suchą masę dodawaj do ubitych jajek na przemian z porcjami śmietany kremówki miksując krótko na niskich obrotach do czasu połączenia się składników. 
  7. Na koniec dodaj większość malin i wymieszaj delikatnie łyżką. 
  8. Formę lub foremki do muffinów wyłóż papierowymi papilotkami. 
  9. Ciasto wyłóż do foremek (ok. 2/3 objętości foremki), udekoruj pozostałymi malinami
  10. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. 


Muffinki z malinami Przepis

Muffinki z malinami Przepis