MUFFINY JAGLANO-DYNIOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN
  • LICZBA PORCJI 15
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
To zdrowa i pożywna wersja klasycznych muffinów na bazie dyni. Mąkę pszenną zastąpiłam zdrową mąką jaglaną a cukier odrobiną miodu. Słodyczy tym muffinkom dodaje owsiana kruszonka - możecie też oczywiście przygotować je bez kruszonki, wówczas cukru nie będzie wcale.


SKŁADNIKI

Farsz

pół kg dyni

50 g ciasteczek Amaretti

40 g sera parmezanu

¼ szt. cebuli

0,35 l bulionu warzywnego

gałka muszkatołowa mielona

sól

pieprz czarny mielony

masło (do smażenia)

Kruszonka

0,30 szklanki płatków owsianych

30 g masła

4 łyżki cukru trzcinowego

Ciasto

2 szklanki mąki jaglanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 szt. jajek

200 ml oleju rzepakowego

2 łyżki miodu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
227
11,3%
Bialko
5g
3,3%
Weglow...
19g
9,5%
Tluszcze
14,6g
24,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj farsz dyniowy z przepisu na tortelli z dynią i amaretti
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  3. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
  4. Jajka roztrzep widelcem, wymieszaj z olejem, po czym dodaje pozostałe składniki ciasta i wymieszaj.
  5. Ciasto wyłóż do papilotek.
  6. Do miski wsyp płatki owsiane, cukier trzcinowy i posiekane zimne masło - wyrób ręką kruszonkę. 
  7. Wyłóż kruszonkę na muffiny. 
  8. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 20 minut. 


Muffiny jaglano-dyniowe Przepis

Muffiny jaglano-dyniowe Przepis

Muffiny jaglano-dyniowe Przepis